Göteborgs Konserthus Tjajkovskijs violinkonsert med María Dueñas

Evenemanget har ägt rum. Rytmisk energi med Göteborgs Symfoniker, Jukka-Pekka Saraste dirigent och Maria Dueñas violin.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Med sina romantiskt passionerade teman och manande rytmiska energi lämnar Tjajkovskijs violinkonsert ingen oberörd. Det gör inte heller Nielsens femte symfoni som också står på programmet denna konsert. Den jämfördes med ljuden från en kreatursmarknad vid det skandalartade uruppförandet, idag är det en symfonisk klassiker.

Även Tjajkovskijs berömda violinkonsert mötte till en början motstånd. Ospelbar tyckte en av samtidens violinister, vulgär och brutal ansåg en berömd kritiker. Lyckligtvis har musikkritiken utvecklats. Med sina innerligt intensiva teman, rytmiska energi och fängslande orkestersats är Tjajkovskijs violinkonsert i själva verket helt omistlig i den västerländska konstmusikens kanon. Han komponerade sina verk i en tid då hans rätt att leva ärligt och älska den han ville var så ifrågasatt att han försökte ta sitt liv. Musiken, och det här verket i synnerhet, var Tjajkovskijs sätt att hantera en inre kamp, och en verklighet som begränsade hans frihet. Solist är det unga stjärnskottet María Dueñas.

Kvällen bjuder också på Drift av finske kompositören Sebastian Fagerlund. Musik med en rikedom av klangvalörer, snabba flöden och hög intensitet.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

ProgramPaus 25 min


Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2022-2023 ”Den bästa känslan är kontakten med publiken”

Den allra bästa känslan är när man får kontakt med publik som älskar musiken lika mycket som jag.

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang