Göteborgs Konserthus Dirigent och solist: Christian Zacharias

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Christian Zacharias dirigent & piano, Göteborgs Symfoniska Kör

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
365-525 kr Student 183-262 kr

Evenemanget har ägt rum

Christian Zacharias är dirigent och internationellt hyllad pianist och ses ofta i båda rollerna samtidigt – en imponerande kombination. Här leder han Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska Kör i musik av Brahms och är solist i Robert Schumanns Introduktion och allegro, inspirerad av Lord Byrons gotiska texter med magiska miljöer och övernaturliga väsen.

Nänie komponerades till en text av Schiller som många förknippar med Beethovens nionde symfoni och An die Freude, Ode till glädjen. Nänie betyder egentligen begravningssång men är här har Brahms komponerat en vacker lovsång till konstnären och vännen Anselm Feuerbach som gått bort. Musik med både värme och dramatisk nerv.

I Schicksalslied har gudarna det gott i sin rofyllda tillvaro medan människorna får kämpa i plågsam ovisshet. Så kan man sammanfatta Friedrich Hölderlins dikt ”Ödessången” vars skildring Brahms skickligt följer genom ljus och mörker. Vad väntar efter livet?

Schumanns pianokonsert är berömd och hör till de främsta, men han skrev ytterligare ett verk för piano och orkester: Introduktion och allegro. Stycket komponerades på två dagar i ett inspirerat rus vid en tid när Lord Byrons övernaturliga drama Manfred uppslukade Schumann. Och det tycks som om Byrons osaliga andar tagit några motiv i ett fast grepp.

Schumanns melodiskt mångsidiga och kontrastrika fjärde symfoni anses av många vara hans stora symfoniska mästerverk. Från den nervösa, ohejdbara energin i yttersatserna till romansens vemod och hoppfulla tacksamhet inför livet – känslolägen som inte lämnar någon oberörd.

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Program
Paus 25 min


Medverkande


Christian Zacharias dirigent


Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang