Göteborgs Konserthus Stråkfest i vintertid

Musiker ur Göteborgs Symfoniker bjuder på Strauss sista opera, Nancy Dalbergs passionerade stråkkvartett och ivriga samspråk för viola och violin komponerade av Clarke och Mozart.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
245-315 kr Student 123-158 kr Ungdom tom 29 år 123-158 kr

På silverfat serverar musiker ur Göteborgs Symfoniker ett fyrarättersmål av stråkar. Vi bjuds på Strauss sista opera, Nancy Dalbergs passionerade stråkkvartett och ivriga samspråk för viola och violin komponerade av Clarke och Mozart.

Richard Strauss sista opera inleds med silkesmjuka stråkar. Operan Capriccio skrevs så sent som 1942 och handlar om hur en opera blir till. Strauss blickar bakåt till 1775, miljön är ett slott på den franska landsbygden. Stråksextetten är både ett preludium och ingår i själva handlingen.

Danska Nancy Dalberg var pianist, men skadade sin arm och övergick till att komponera. Den tredje stråkkvartetten är tillägnad Carl Nielsen, hennes lärare i komposition och instrumentering. Senare orkestrerade hon flera av hans verk.

Rebecca Clarkes verk bär stråk av både impressionism och nyklassicism och här av östeuropeisk folkmusik. Som erkänd violast var hon den första kvinnan i en professionell orkester i England.

Allt knyts ihop av de fjäderlätta eleganta stråkarna i Mozarts Sinfonia Concertante från 1779. Concertanteformen är ett jämbördigt samtal mellan orkester och en eller flera solister, en nyhet som Mozart plockade upp under en av sina många resor. Här i en utsökt dialog mellan en spänstigt glimmande violin och en mustigt beslöjad viola.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

R Strauss Sextett ur Capriccio 13 min

Dalberg Stråkkvartett nr 3 20 min

Paus 25 min

Clarke Dumka 10 min

Mozart Sinfonia concertante 30 min

Söndag 21 januari 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Musiker ur Göteborgs Symfoniker

Sedan 2002 är Sara Trobäck förste konsertmästare i Göteborgs Symfoniker. Hon har studerat för Tibor Fülep på Musikhögskolan i Göteborg och för György Pauk på Royal Academy of Music i London. I samband med sin examenskonsert 2001 erhöll hon akademins prestigefyllda Professional Diploma och Dove-priset. Sara Trobäck har även deltagit i mästarkurser för Lord Yehudi Menuhin, Ruggiero Ricci och Joshua Bell och brittisk tv filmade ett spännande musikaliskt möte mellan henne och den ryske violinvirtuosen Maxim Vengerov. Som solist har hon bland annat framträtt med Göteborgs Symfoniker, Svenska kammarorkestern, Stockholm sinfonietta och Helsingborgs symfoniorkester. 2010 uruppförde hon en violinkonsert av Johannes Jansson som tillägnats henne och Göteborgs Symfoniker. Londondebuten skedde sommaren 1999 då hon framförde Tjajkovskijs violinkonsert med London Soloists i St Martin-in-the-Fields. Sara Trobäck har även konserterat i Skottland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal och Kina. 2002 bildade Sara tillsammans med solocellisten Claes Gunnarsson och pianisten Per Lundberg Trio Poseidon. Trion har spelat in två cd varav en med Göteborgs Symfoniker och Neeme Järvi, Beethovens trippelkonsert. Sara Trobäck spelar på en Giovanni Battista Guadagnini som lånas ut av Järnåkerfonden.

Terje Skomedal violin

Laura Groenestein-Hendriks viola

Per Högberg viola

Tuula Fleivik Nurmo viola

Sedan 1998 är Claes Gunnarsson solocellist i Göteborgs Symfoniker. Han har framträtt som solist med de främsta svenska orkestrarna och inbjuds regelbundet till ledande internationella festivaler som La Folle Journée i Nantes, Music@Menlo i Kalifornien, Mecklenburg-Vorpommern-festivalen och Yuri Temirkanovs vinterfestival i St Petersburg. Claes Gunnarsson har framträtt som solist i Europa, Asien och Nordamerika. I början av sin karriär utsågs han till Artist in Residence hos SR P2 och några år senare gjorde han Londondebut i Brahms dubbelkonsert i Queen Elizabeth Hall tillsammans med violinisten Sara Trobäck, konsertmästare för Göteborgs Symfoniker. De utgör tillsammans med pianisten Per Lundberg Trio Poseidon som turnerar internationellt och har gjort flera skivinspelningar. Som kammarmusiker har Claes Gunnarsson bland annat spelat med violinisterna Leonidas Kavakos och Nikolaj Znaider, pianisten Enrico Pace, trombonisten Christian Lindberg, sopranen Barbara Hendricks och cellisten Lynn Harrell. Claes Gunnarsson har framträtt som solist med Göteborgs Symfoniker flera gånger, bland annat i Dvoráks cellokonsert, Brahms dubbelkonsert och Beethovens trippelkonsert med sina kolleger i Trio Poseidon och Neeme Järvi, Beethovens trippelkonsert med Sara Trobäck och Christian Zacharias samt Sjostakovitjs cellokonsert nr 1 med Neeme Järvi. 2007-2009 var Claes Gunnarsson gästande solocellist hos London Symphony Orchestra. Han har gjort flera inspelningar och är solist i Brahms dubbelkonsert, Beethovens trippelkonsert och Weinbergs Fantasi för cello och orkester samt cellokonsert med Göteborgs Symfoniker på det engelska skivbolaget Chandos. Claes Gunnarsson är verksam som lärare på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Han spelar på en cello byggd 1707 av David Tecchler, ett generöst lån från Järnåkerfonden.

Petra Lundin cello

Juan Zurutuza piano

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret