Slottsskogen Nationaldags-konserten

Evenemanget har ägt rum. Njut av en eftermiddag i ett grönskande Slottsskogen till tonerna av Göteborgs Symfoniker med presentatör Tomas von Brömssen, dirigent Johannes Gustavsson, Barbara Hannigan dirigent och sopran, Inez Karlsson cello och gäster. Vi hälsar också våra nya göteborgare välkomna i Göteborgs stads medborgarskapsceremoni!

Speltid ca: 1 t 30 min
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Det blir festmusik för gammal och ung när Göteborgs Symfoniker tar plats i Slottsskogens vidsträckta grönska. Vi utlovar fanfarer och hyllningar på nationaldagen 2023 när både Göteborg fyller 402 år och Sverige 500 år under enad kung.

Konserten bjuder på musikaltoner från West Side Story och Gershwins Girl Crazy, med sång av Barbara Hannigan. Desutom sagolik teatermusik från Carl Nielsen och svenska klassiker från Alfvén och Stenhammar. Polstjärneprisets vinnare 2023, 15-åriga cellisten Inez Karlsson, tar sig an Dvoraks romantiska hyllning till skogen medan Valborg Aulins lustfyllda toner tar oss till sekelskiftets Paris.

Sjung med i vår allsång och låt klangerna från orkestern bli starten på en skön sommar i gemenskapens tecken. Tomas von Brömssen är presentatör och alla är hjärtligt välkomna!

Du hittar oss på den stora gräsmattan framför dammen.

Övriga aktiviteter

Innan konserten kommer det även vara aktiviteter på vår lilla scen:

Göteborgs Medborgarskapsceremoni 2023

I samband med konserten hålls Göteborgs Stads medborgarskapsceremoni, där vi hälsar våra nya medborgare välkomna! Logotyp Göteborgs Stad

Allsångstext

Så länge skutan kan gå (E. Taube)

Så länge skutan kan gå
så länge hjärtat kan slå
så länge solen den glittrar på böljorna blå
om blott en dag eller två så håll tillgodo ändå
för det finns många som aldrig en ljusglimt kan få!
Och vem har sagt att just du kom till världen för att få solsken och lycka på färden?
Att under stjärnornas glans bli purrad uti en skans att få en kyss eller två i en yrande dans?
Ja, vem har sagt att just du skall ha hörsel och syn, höra böljornas brus och kunna sjunga!
Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn och som fågeln på vågorna gunga.

Och vid motorernas gång
och ifall vakten blir lång,
så minns att snart klämtar klockan för dig: ding, ding, dong!
Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå,
så länge solen den glittrar på böljorna blå,
så tag med glädje ditt jobb fast du lider, snart får du vila för eviga tider!
Men inte hindrar det alls att du är glad och ger hals, så kläm nu i med en verkligt sju-sjungande vals!
Det är en rasande tur att du lever, min vän och kan valsa omkring uti Havanna!
Om pengarna tagit slut, gå till sjöss omigen med Karibiens passadvind kring pannan.
Klara jobbet med glans, gå iland någonstans, ta en kyss eller två i en yrande dans!
Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå, så länge solen den glittrar på böljorna blå

Program

Trad. Du gamla, du fria 1 min

Bernstein Uvertyr till West Side Story 5 min

Nelson Cardiac Fanfare 4 min

Stenhammar Mellanspel ur kantaten Sången 5 min

CARL NIELSEN (1865-1931) UVERTYR TILL MASKARADE Carl Nielsen komponerade två operor. 1901 fullbordade han den allvarliga och moraliserande Saul och David med inspiration i Bibeln och barockens musik. Fem år senare var han färdig med dess totala motsats, den spralliga och ytligt sensuella Maskarade med påtagligt inflytande från Mozarts eleganta musik. Handlingen är synnerligen lättviktig och utspelas 1723. Den bygger på Ludvig Holbergs lustspel med samma namn och lever på sin situationskomik. Man blir på gott humör av det lättsamma och lätt ekivoka. Till operans enorma framgång bidrog i högsta grad musiken, ett underverk av uppfinningsrikedom och roliga infall, samtidigt som den är hantverksmässigt genial. Några av orkestersatserna har kommit att bli favoritstycken på konsertestraderna - däribland den sprudlande virtuosa uvertyren. Det här var det sista Nielsen komponerade till sin opera: uvertyren blev färdig först en vecka före premiären den 11 november 1906. Redan innan första säsongen var slut hade operan framförts 20 gånger. Uvertyren spelades i Stockholm redan 1907, som ett erkännande av att han året innan valts in som ledamot av Kungliga musikaliska akademin. Tor Aulin uruppförde därmed faktiskt det applådknipande konsertslut som Nielsen försett uvertyren med. I operan går uvertyren lugnt över i handlingen utan den effektiva punkten. STIG JACOBSSON

Dvorák Waldesruhe 6 min

Brahms Ungersk dans nr 5 2 min

V Aulin Vie bruyante ur Tableaux Parisiens 6 min

Taube Så länge skutan kan gå 4 min

Ericson Utskärgård 2 min

Britta Byström Fanfare für die Verwandlung 4 min

Lumbye Champagnegalopp 2 min

Gershwin Girl Crazy, svit 13 min

Tisdag 6 juni 2023: Evenemanget slutar ca kl 15.30

Medverkande

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1997 utsågs Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester. Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Under åren 2019-2022 var även Christoph Eschenbach förste gästdirigent – tillsammans bildade de en stark treklöver bestående av tre helt olika konstnärer. Vi är också en stolt partner till sopranen Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär. Sten Cranner är VD och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen. Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier.

Som en av Sveriges ledande dirigenter förfogar Johannes Gustavsson över ett brett register och dirigerar både symfonisk repertoar och operarepertoar tillsammans med flera av de ledande skandinaviska orkestrarna och operahusen. Han dirigerar regelbundet orkestrar som Göteborgs Symfoniker, Oslo filharmoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester och Helsingfors stadsorkester. Som ivrare för nutida musik har Johannes Gustavsson dirigerat ett 50-tal uruppföranden av nyskrivna nordiska orkesterverk. Johannes Gustavsson har mottagit flera utnämningar och priser. Han var den förste mottagaren av både Svenska dirigentpriset och Herbert Blomstedts stipendium. Han har även vunnit priser i Soltitävlingen samt Frankfurt- och Toscaninitävlingarna i Parma och Taormina i Italien. Han var chefsdirigent hos Wermland Opera åren 2015-2021 samt vid Uleåborg Symfoniorkester fram till 2021. Johannes Gustavsson dirigerade även Göteborgs Symfoniker på den Grammisvinnande inspelningen Aulin, Moberg, Andrée: Orchestral Works som gjordes i augusti 2020.

Hon har kallats ”en konstnär som siktar rakt mot hjärtat och aldrig missar”. Kanadensiska Barbara Hannigan är sedan 2019 förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker, ett kontrakt som hon förlängde i september 2022 fram till sommaren 2025. Hon gjorde sin första konsert med Göteborgs Symfoniker 2013 – redan det en succé – och var säsongen 2015-2016 orkesterns Artist in Residence. Som sångerska och dirigent samarbetar hon med ledande orkestrar som London Symphony Orchestra, Franska Radions filharmoniker där hon är Première Artiste Invitée, Toronto Symphony Orchestra, Münchens filharmoniker och Sveriges Radios symfoniorkester. Barbara Hannigans debutalbum som sångare och dirigent, Crazy Girl Crazy, släpptes 2017 och erhöll både en Grammy och en Juno för bästa vokalalbum. Barbara Hannigan utsågs 2021 av Stenastiftelsen till hedersstipendiat och fick ta emot en stipendiesumma på 300 000 kr. I september 2022 framförde Barbara Hannigan den bejublade La Voix Humaine av Poulenc tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Hennes engagemang för den yngre generationen musiker ledde till att hon skapade mentorsinitiativet Equilibrium Young Artists 2017.

15-åriga cellisten Inez Karlsson vann Polstjärnepriset 2023, den första tävlingen som var öppen för samtliga nordiska länder. Hon är svensk medborgare men bor i Surrey, England och studerar för Michal Kaznowski vid Royal College of Music i London. Om Polstjärnepriset säger hon: ”Polstjärnepriset 2023 var en fantastisk upplevelse för mig. Det var otroligt stimulerande att få möta så många duktiga musiker från hela Norden och jag kan fortfarande inte riktigt förstå att jag vann. Det har gett mig inspiration att fortsätta försöka utveckla mig som cellist.”

Tomas von Brömssen presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Symphonia med Tomas Ledin
19 aug 19.00

Tomas Ledin, Göteborgs Symfoniker och Peter Nordahl i samklang. En unik konsertupplevelse i Scandinavium den 19 augusti!

Köp biljetter
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024