Göteborgs Konserthus Norrsken och blommande lotus

Evenemanget har ägt rum. Norrlandsoperans Symfoniorkester, Elim Chan dirigent, Claire Huangci piano

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
430 kr Student 100 kr Grupprabatt 40 kr/biljett (minst 15 personer)

Evenemanget har ägt rum

När Norrlandsoperans symfoniorkester beger sig till sydligare nejder tar de förstås med sig musik från norr: Jan Sandströms Solamente tu. Men också den rena skönheten från den japanska lotusen som lever sitt liv i vatten och inspirerade Toshio Hosokawa till stycket Blossoming.

Och ren skönhet är för många lika med Mozart, här dock en av hans få mollkonserter som ger extra svärta åt de flyende skuggorna i musikdramat.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program

TOSHIO HOSOKAWA (f 1955) BLOSSOMING II Tonsättaren Toshio Hosokawas stråkkvartett Blossoming utgjorde grunden för dess efterföljare Blossoming II där det musikaliska materialet bearbetats och nya element införts. Blossoming II frambesvärjer bilden av en lotus som långsamt blommar upp och sträcker sig mot solen. Inledningens ensamma, uthållna ton symboliserar ytan i en damm, varje ton under den representerar världen under vattnet och de som är högre avbildar världen ovanför. Sålunda utvecklas en melodi underifrån för att sedan stiga högre och högre. En bok om buddism och den blommande lotusen inspirerade till denna bild, en viktig del av den japanska kulturen. Toshio Hosokawa skriver: "Blommornas djupa betydelse i den japanska estetiken och andligheten förde mig till dem som ämne för detta verk. Blommorna och jag är ett; blomningen representerar min skinnömsning, upptäckten av mitt eget jag." Toshio Hosokawa avsåg att uttrycka ett personligt ämne i Blossoming II: en kritik av det japanska samhällets stora intresse för västerländsk kultur som gradvis håller på att ersätta dess egna, uråldriga traditioner. Genom sin musik söker Hosokawa vända denna process och karva ut en nisch för traditionell japansk estetik och japanska musikformer i hans betraktelse av hemlandets kultur.

JAN SANDSTRÖM (f 1954) SOLAMENTE TÚ Det nya stycket Solamente tú komponeras till en Sverige-turné med Norrlandsoperans symfoniorkester. Det är ett av tre verk som Jan Sandström i egenskap av hustonsättare komponerar för Norrlandsoperan: en violinkonsert (som uruppfördes i våras), ett orkesterverk (Solamente tú) och en opera. Orkesterverket befinner sig mitt i kompositionsprocessen men tonsättaren har ändå skrivit några ord om dess bakgrund: "Det sägs ju att musiken tar vid där orden slutar men om man kokar ned de här tonerna och destillerar allt till ett par droppar så säger dropparna nog: "bara du". Det är ju förstås ett kärleksbudskap riktat till en speciell person, men om man inte bara vill vara privat så är det kanske vad varje människa i korthet vill säga till någon väldigt nära." STEFAN NÄVERMYR

Paus 25 min

Mozart Pianokonsert nr 24 31 min

Medverkande

Det som i dag är Norrlandsoperans symfoniorkester var från början en militär blåsorkester som bildades 1841. Stråksektionen kom till 1974 i samband med grundandet av Norrlandsoperan. Som symfoniorkester fick den sin nuvarande form 1991. I dag består den av 47 yrkesmusiker varav många även framträder i olika kammarmusiksammanhang. Från och med hösten 2017 är Elim Chan chefdirigent. Utöver den ordinarie konsertverksamheten, spelar symfoniorkestern en viktig roll som operakapell. Orkestern uppträder också vid Umeå Jazzfestival samt turnerar i Sverige och utomlands. Norrlandsoperans symfoniorkester har flera gånger uppmärksammats på den internationella skivmarknaden. För skivan Shifting Landscapes fick orkestern en prestigefull fransk utmärkelse och inspelningen av Rosenbergs opera Lycksalighetens ö belönades med en Grammis. Skivan Urban Concertos, med musik av den amerikanske tonsättaren David Chesky, nominerades för en Grammy Award.

Norrlandsoperans symfoniorkesters nytillträdda chefdirigent Elim Chan utbildades vid Smith College i Massachusetts och University of Michigan och arbetar med orkestrar över hela världen. 2014 vann hon - som första kvinna någonsin - Donatella Flick Conducting Competition, en tävling arrangerad av London Symphony Orchestra. Framgången ledde till att hon säsongen 2015-2016 blev biträdande dirigent för orkestern. Från och med nästa år blir Elim Chan förste gästdirigent hos The Royal Scottish National Orchestra. Förordnandet i Umeå sträcker sig över tre år. Sedan tidigare är hon förste gästdirigent för Universitetsorkestern i Mexiko City. Elim Chan har uppmärksammats internationellt och arbetat med orkestrar som Chicago Symphony, Rotterdams filharmoniker, Lyons Nationalorkester, Luzerns festivalorkester och Mariinskijteaterns orkester.

Den unga amerikanska pianisten Claire Huangci har genom åren etablerat sig som en högst respekterad artist efter att ha börjat som hyllat underbarn. Bland annat gav hon en privatkonsert för Bill Clinton när hon var tio år. Claire Huangci fängslar sin publik med "strålande virtuositet, konstnärlig känslighet, stor lyhördhet och finstämd klangdramaturgi" (Salzburger Nachrichten). 2009 vann hon förstapris vid den internationella Chopin-tävlingen i Darmstadt och 2010 Chopintävlingen i Miami. Claire Huangci har framträtt med orkestrar som Stuttgarts radioorkester, Mozarteumorkestern i Salzburg, Kinas filharmoniska orkester och Moskvas radioorkester. Denna säsong innefattar en soloafton i Hamburgs nya Elbfilharmoni samt turnéer i Kina med Wiens radiosymfoniker och i Sverige med Norrlandsoperans symfoniorkester. Claire Huangci har spelat in flera kritikerrosade skivor med musik av Tjajkovskij, Prokofjev, Scarlatti och Chopin.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter