Malin Broman framför en bergvägg, men fiolen i en hand och vilande på axeln. Malin Broman framför en bergvägg, men fiolen i en hand och vilande på axeln.

Göteborgs Konserthus Från tusch till toner

Evenemanget har ägt rum. Långa penseldrag när Gunnel Wåhlstrands bilder projiceras på vägg och tonsätts av Britta Byström. En vacker och drömlik upplevelse för både öga och öra med Malin Broman och en kammarensemble.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
210-260 kr Student 105-130 kr

Evenemanget har ägt rum

Hur gör man för att fånga en bild i musik, ljuset och pappret? Konstnären Gunnel Wåhlstrand arbetar i en vattenbaserad tuschteknik som har inspirerat tonsättaren Britta Byström till makalösa stycket Ink-wash on Paper. Varje sats i kompositionen anknyter till en specifik bild som projiceras på scenen samtidigt som musiken spelas. En vacker och drömlik upplevelse för både öga och öra med Malin Broman och en kammarensemble. Verket fick sin premiär på Östersjöfestivalen 2021.

Denna kväll får vi dessutom uppleva premiären av Britta Byströms nyskrivna By the Window. Stycket är skrivet för viola, kontrabas och preparerat piano och har inspirerats av Gunnel Wåhlstrands konstverk med samma namn.

Malin Broman, konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester, har också gjort en video tillsammans med Britta Byström och regissören Andy Staples. Videoverket A Room of One’s Own är baserad på Virginia Woolfs text med samma namn, ett viktigt tidigt feministiskt verk, och Malin Broman spelar alla instrument själv. Videon fick ett enormt viralt genomslag när den släpptes och inleder konsertprogrammet denna kväll.

Vi får även höra ett samtal mellan Gunnel Wåhlstrand, Malin Broman och Britta Byström där de berättar om sitt arbete och mötet mellan konstformerna. I biljettpriset ingår en inbunden bok med Gunnel Wåhlstrands målningar som hämtas i foajén i samband med konserten.

Konceptet Pionjär

Konceptet Pionjär ger dig konserter med samtida musik i skön kombination med exempelvis konst, film, audiovisuella element eller drama. För dig som är nyfiken på det allra senaste är säsongens sex lördagskvällar i Stenhammarsalen ett måste. Med ett Pionjär-abonnemang sparar du dessutom 30% jämfört med ordinarie biljettpris.

Provlyssna

Lär känna tonsättaren Britta Byström.

Lär känna konstnären

Gunnel Wåhlstrand är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer, 2018 utsågs hon till Stenastiftelsens kulturstipendiat.

Program

Britta Byström (f 1977) "There is no gate, no lock, no bolt that you can set upon the freedom of my mind" – det finns ingen port, inget lås, ingen regel som rår på min tankes frihet, skriver Virginia Wolf i sin berömda roman Ett eget rum från 1929. En utsaga som knyter an till Wolfs starka appell för kvinnans rätt att få skapa fritt. Orden återkommer som ett mantra i Britta Byströms stråkoktett döpt efter bokens engelska titel, specialskriven för Malin Broman där hon spelar samtliga åtta delar själv i en videoinspelning. Verket tillkom 2020 och kan delvis tolkas som en gestaltning av pandemins isolerande effekter som ju drabbade det fria musiklivet hårt. Men kanske ännu mer som en manifestation av hur skapandets oböjliga kraft och människans uppfinningsrikedom sällan låter sig hejdas av restriktioner. Över en distinkt, frammejslad melodi som först viskas fram men som tydligt stegrar och förgrenar sig i olika dynamiska stämmor, förkunnar Broman de pregnanta orden för att sedan viskande, elegiskt åter dra sig tillbaka. Som ett slags utbrott, en eruption av skaparkraft. Malin Broman må vara ensam, ändå kan hon med tankens kraft frambesvärja en hel oktett på sitt ensliga rum. Edith Söderström

Tal Paneldiskussion 15 min

Britta Byström (f 1977) By the Window ”By the Window” (Vid fönstret) för viola, kontrabas och preparerat piano är ett verk inspirerat av Gunnel Wåhlstrands målning med samma namn. Den föreställer två unga människor vid ett solbelyst fönster som djupt försjunkna bläddrar i en bok. Eller är det kanhända ett fotoalbum – kanske just det album från vilket Gunnel långt senare målat denna bild? Mitt mål har inte varit att illustrera målningen i musik, utan jag har försökt att levandegöra själva ögonblicket: de två personernas försjunkenhet, det nästan bländande ljuset från fönstret, en känsla av både vemod och frid. ”By the Window” är en av Gunnel Wåhlstrands målningar som innehåller allra mest vitt, det vill säga som låter det vita pappret lysa igenom. Detta orörda vita motsvaras i min komposition av pianots efterklang – den orörda klangen – och för att förstärka kontrasten mellan ljust och mörkt har jag preparerat pianots mellanregister med dämpande gummi. Mot detta hör vi sedan två sjungande stråkinstrument, ofta i mycket höga register och ofta kretsande kring samma ton.Titeln ”By the Window” har ytterligare en innebörd för mig, nämligen något som kompositören Steve Reich har sagt: ”Musik ska vara som ett öppet fönster”. Med det menar han att kompositören ska vara öppen för impulser från omvärlden: den musik som spelas på gatan utanför fönstret ska kunna leta sig in i partituret. Här har mitt fönster stått öppet mot bildkonsten. ”By the Window” är tillägnad de tre fantastiska musikerna Malin Broman, Rick Stotijn och Simon Crawford-Phillips.(Britta Byström) BRITTA BYSTRÖM

Paus 20 min

Britta Byström Ink-wash on paper Ink-wash on paper (Tusch på papper) är ett verk för oktett, inspirerat av Gunnel Wåhlstrands konstnär skap. Det består av sju satser, som var och en ankny ter till en målning: Långedrag, Looking at Paintings, The Meadow, Walk, The End of July, Shallow Waters och Rose. Målningarna är placerade i kronologisk ordning. Den första, Långedrag, är från 2004. De två sista målades sommaren 2020 och pappret hade knappt hunnit torka när jag började skriva musik till dem! Hur gör man för att fånga en bild i musik? Dels har jag tagit fasta på den vattenbaserade tuschteknik som Gunnel arbetar i, och på olika sätt försökt att överföra den till musik - därav verkets titel. Men jag har också velat fånga den speciella blandning av ljus och vemod som för mig är så slående med Gunnels bilder. Mitt verk är tänkt som en pendang till Modest Musorgskijs komposition Tavlor på en utställning, där lyssnaren förflyttas mellan olika musikaliska bilder via små mellanspel som Musorgskij kallat promenader. I Ink-wash on paper finns inga mellanspel, men däremot satsen/målningen Walk, här placerad i mitten av sviten. De tre målningarna före den förenas av motiv med människor sedda på håll, medan de tre målning arna efter Walk är närbilder av något i naturen. På så sätt kan man uppleva hur perspektivet genom bild sviten gradvis zoomar in, tills vi i sats sju blickar in i en bländande vit blomma. Denna långsamma in zoomning finns även i musiken: i början uppträder oktetten som en enda klangkropp, liksom betraktad från distans, medan vi mot slutet kommer allt närmare de enskilda instrumenten. Och det vita i pappret - det magiska glittret i vattnet, blommorna på ängen - motsvaras i musiken av den kvarliggande efter klangen, den som framträder när allt annat tystnar. Ink-wash on paper är tillägnad Gunnel Wåhlstrand. (Britta Byström) Stycket Ink-wash on paper tilldelades 2022 Årets konstmusikpris för liten ensemble av Svenska Musikförläggarna.

Lördag 18 februari 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.00

Medverkande

Malin Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester där hon också regelbundet framträder som solist. Hon har även gästat orkestrar som Göteborgs Symfoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra samt Chamber Orchestra of Europe. Hon har verkat som solist och konstnärlig ledare för Österbottens kammarorkester och i produktioner med Gävle symfoniorkester, Västerås sinfonietta, Trondheimssolisterna och Uleåborgs stadsorkester. I kammarmusiksammanhang har hon haft stora framgångar med Kungsbacka pianotrio. Trion bildades 1997 och grundade Kungsbacka kammarmusikfestival, numera Change Festival. Malin Broman är även en av grundarna av Stockholm Syndrome Ensemble som består av några av Europas främsta kammarmusiker. Ensemblen har haft sin egen serie på Musikaliska i Stockholm och utmanar konsertformen genom att ge lyssnaren en ny form av upplevelse. Sedan 2008 är Malin Broman ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien liksom violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm.

Gunnel Wåhlstrand konstnär

Britta Byström tonsättare

Mångsidige Simon Crawford-Phillips har utvecklat en osedvanligt varierad karriär som pianosolist, kammarmusiker och dirigent. Han har som dirigent samarbetat med Sveriges Radios symfoniorkester, Musica Vitae, Dalasinfoniettan, Nashensemblen och English Chamber Orchestra samt varit assistent åt Daniel Harding, Alain Altinoglu och Stanislav Kachanovsky vid Verbierfestivalen i Schweiz. 2016 dirigerade han uruppförandet av Britta Byströms violinkonsert vid Östersjöfestivalen och inbjöds i samma veva att inleda säsongen hos Västerås sinfonietta som dirigent och solist. Som ett resultat utsågs han till orkesterns chefdirigent och konstnärlige rådgivare från och med hösten 2017, ett kontrakt som sedan förlängts till 2023. Som pianist ingår han bland annat i Kungbacka Pianotrio tillsammans med Malin Broman.

Eriikka Nylund viola

Marie Macleod cello

Niklas Andersson klarinett

Henrik Blixt fagott

Chris Parkes horn

Rick Stotijn kontrabas

Andrew Staples regissör

Malin Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester där hon också regelbundet framträder som solist. Hon har även gästat orkestrar som Göteborgs Symfoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra samt Chamber Orchestra of Europe. Hon har verkat som solist och konstnärlig ledare för Österbottens kammarorkester och i produktioner med Gävle symfoniorkester, Västerås sinfonietta, Trondheimssolisterna och Uleåborgs stadsorkester. I kammarmusiksammanhang har hon haft stora framgångar med Kungsbacka pianotrio. Trion bildades 1997 och grundade Kungsbacka kammarmusikfestival, numera Change Festival. Malin Broman är även en av grundarna av Stockholm Syndrome Ensemble som består av några av Europas främsta kammarmusiker. Ensemblen har haft sin egen serie på Musikaliska i Stockholm och utmanar konsertformen genom att ge lyssnaren en ny form av upplevelse. Sedan 2008 är Malin Broman ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien liksom violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm.

Esaias Järnegard moderator

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2022-2023 Konsten i mitt liv: Britta Byström

Den prisbelönta tonsättaren Britta Byström berättar för Edith Söderström om sina skapandeprocesser och om konst och musik som inspirerar henne. Britta Byström medverkar i samtal vid konserten Från tusch till toner den 18 februari.

Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024