Malin Broman framför en bergvägg, men fiolen i en hand och vilande på axeln. Malin Broman framför en bergvägg, men fiolen i en hand och vilande på axeln.

Göteborgs Konserthus Från tusch till toner

Evenemanget har ägt rum. Långa penseldrag när Gunnel Wåhlstrands bilder projiceras på vägg och tonsätts av Britta Byström. En vacker och drömlik upplevelse för både öga och öra med Malin Broman och en kammarensemble.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
210-260 kr Student 105-130 kr

Evenemanget har ägt rum

Hur gör man för att fånga en bild i musik, ljuset och pappret? Konstnären Gunnel Wåhlstrand arbetar i en vattenbaserad tuschteknik som har inspirerat tonsättaren Britta Byström till makalösa stycket Ink-wash on Paper. Varje sats i kompositionen anknyter till en specifik bild som projiceras på scenen samtidigt som musiken spelas. En vacker och drömlik upplevelse för både öga och öra med Malin Broman och en kammarensemble. Verket fick sin premiär på Östersjöfestivalen 2021.

Denna kväll får vi dessutom uppleva premiären av Britta Byströms nyskrivna By the Window. Stycket är skrivet för viola, kontrabas och preparerat piano och har inspirerats av Gunnel Wåhlstrands konstverk med samma namn.

Malin Broman, konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester, har också gjort en video tillsammans med Britta Byström och regissören Andy Staples. Videoverket A Room of One’s Own är baserad på Virginia Woolfs text med samma namn, ett viktigt tidigt feministiskt verk, och Malin Broman spelar alla instrument själv. Videon fick ett enormt viralt genomslag när den släpptes och inleder konsertprogrammet denna kväll.

Vi får även höra ett samtal mellan Gunnel Wåhlstrand, Malin Broman och Britta Byström där de berättar om sitt arbete och mötet mellan konstformerna. I biljettpriset ingår en inbunden bok med Gunnel Wåhlstrands målningar som hämtas i foajén i samband med konserten.

Konceptet Pionjär

Konceptet Pionjär ger dig konserter med samtida musik i skön kombination med exempelvis konst, film, audiovisuella element eller drama. För dig som är nyfiken på det allra senaste är säsongens sex lördagskvällar i Stenhammarsalen ett måste. Med ett Pionjär-abonnemang sparar du dessutom 30% jämfört med ordinarie biljettpris.

Provlyssna

Lär känna tonsättaren Britta Byström.

Lär känna konstnären

Gunnel Wåhlstrand är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer, 2018 utsågs hon till Stenastiftelsens kulturstipendiat.

Program


Tal Paneldiskussion 15 min


Paus 20 min


Lördag 18 februari 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.00

Medverkande


Gunnel Wåhlstrand konstnär

Britta Byström tonsättare


Eriikka Nylund viola

Marie Macleod cello

Niklas Andersson klarinett

Henrik Blixt fagott

Chris Parkes horn

Rick Stotijn kontrabas

Andrew Staples regissör


Esaias Järnegard moderator

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2022-2023 Konsten i mitt liv: Britta Byström

Den prisbelönta tonsättaren Britta Byström berättar för Edith Söderström om sina skapandeprocesser och om konst och musik som inspirerar henne. Britta Byström medverkar i samtal vid konserten Från tusch till toner den 18 februari.

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter