Göteborgs Konserthus Popical: Frida Hyvönen

Evenemanget har ägt rum. Frida Hyvönen och Symfonikerna spelar låtar från plattan "Kvinnor och barn" i helt nya arrangemang, dirigent Hans Ek.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
430 kr

Evenemanget har ägt rum

Med sin unika röst, lysande texter och pianodrivna melodier har Frida Hyvönen varit en av den svenska popmusikscenens mest tongivande artister i över ett decennium.

Förra hösten släppte hon sin fjärde fullängdsskiva som också är hennes första på svenska. Albumet med namnet Kvinnor och barn är en samling starka historier, berättade genom träffsäkra texter och dramatiska ljudkulisser. Plattan har mottagits med stor värme av en enad kritikerkår och spås redan bli en modern klassiker. I våras mottog hon dubbla grammisar för skivan – både som årets kompositör och årets textförfattare.

När hon nu ska framföra låtar från albumet tillsammans med Göteborgs Symfoniker är det i helt nya orkesterarrangemang, under ledning av Hans Ek.

”Känsliga lyssnare varnas. Frida Hyvönens debut på svenska skjuter sig långt över alla smärttrösklar när hon med obönhörlig precision gör upp med såväl tidiga, onda minnen och senare en trasig, snedvriden och dysfunktionell kärleksrelation. (…) den tar en helt unik plats i den svenska pophistorien.” ur GP: recension av plattan hösten 2016

Kött- och fiskfritt på menyn

Maten vi äter idag står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan och WWF anser att vi i västvärlden borde halvera vårt köttintag för att minska det ekologiska fotavtrycket. Därför serverar vi kött- och fiskfritt i Konserthusets restaurang den 23 september, som en del i vårt strategiska miljö- och klimatarbete. Tillsammans gör vi skillnad.

Medverkande

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till en mängd fruktbara samarbeten, som med danska Efterklang, brittiska These New Puritans, Kroke, Sveriges Radios symfoniorkester och artister som Veronica Maggio, Salem al Fakir, Tommy Körberg, Michael Nyman, Ale Möller och många fler. Bland projekten finns EST Symphony där han tillsammans med en rad framstående jazzsolister och symfoniorkestrar runt om i Europa framför musik av Esbjörn Svensson Trio och bearbetningen av musiken till Monteverdis opera L'Orfeo för Wermland Opera som rönt stor uppskattning hos både press och publik. Sedan flera år är Hans Ek ansvarig för musiken vid Polarprisutdelningen där han dirigerat Kungliga Filharmonikerna och samarbetat med flera av Sveriges allra främsta artister i prisvinnarnas musik, bland dem First Aid Kit i musik av Paul Simon och Robyn som sjöng Björk. På listan finns också Pink Floyd, Peter Gabriel, Patti Smith och artister som Barbara Hendricks, Ola Salo, Neneh Cherry, Stenhammarkvartetten och Laleh. Hans Ek är musikaliskt huvudansvarig för Björn och Bennys musikal Kristina från Duvemåla som spelats på Svenska Teatern i Helsingfors 2012, Göteborgs-operan 2014 och Cirkus i Stockholm 2015. Hösten 2015 skapade han konserthyllningen Made by Björk på isländskans 50-årsdag i en produktion på Norrlandsoperan i Umeå, ett konsertprojekt som även gavs med Sveriges Radios symfoniorkester. I somras ledde Hans Ek Norrköpings symfoniorkester på Bråvalla i Dance Music Symphony, klassiska versioner av elektronisk dansmusik. Han har också arbetat med musiken till filmer som Låt den rätte komma in i regi av Tomas Alfredson, Susanne Biers Hämnden och senast i den Oscarsnominerade storfilmen Kon-Tiki. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom: i projektet Trans Europe Express tog han avstamp i den legendariska syntgruppen Kraftwerk och tillförde välavvägda arrangemang av låtar från David Bowies berömda album Heroes och Low, musik av Karlheinz Stockhausen och klanger från Brian Enos banbrytande Music for Airports.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret