Lisebergshallen Side by Side by El Sistema: Festivalkonsert

Evenemanget har ägt rum. Barn och ungdomar från musiklägret spelar och sjunger i Lisebergshallen sida vid sida med Symfonikerna, under ledning av dirigenterna Gustavo Dudamel, Santtu-Matias Rouvali och Cathrine Winnes.

Speltid ca: 1 t 30 min
100 kr

Evenemanget har ägt rum

Side by Side by El Sistema är ett internationellt sommarläger där barn och unga möts för att spela och sjunga tillsammans. Festivalkonserten i Lisebergshallen samlar samtliga deltagare sida vid sida med Göteborgs Symfoniker. Under ledning av världsdirigenterna Gustavo Dudamel, Santtu-Matias Rouvali och Cathrine Winnes blir det en mäktig manifestation för symfonisk kör- och orkestermusik!

Göteborgs Symfoniker är sedan 2016 huvudarrangör för det internationella orkester- och körlägret Side by Side by El Sistema Sweden. Som ett flaggskepp för Sveriges Nationalorkesters gedigna barn- och ungdomsverksamhet tar lägret plats som en viktig mötesplats för barn och unga!

Lägret genomförs i nära samverkan med Stiftelsen El Sistema som hämtar inspiration från den unika modell för social inkludering som utvecklats sedan 1975 i Venezuela med José Antonio Abreu som grundare. Med visionen att alla barn i Sverige ska ges möjlighet till positiv utveckling genom musicerande i kör och orkester verkar stiftelsen för att sprida och utveckla El Sistema i Sverige.

Lägret stöds av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen och vi bygger lägret tillsammans med Kulturskolorna i Göteborg. Lägret är en viktig del av Göteborgs 400-årsjubileum. Tillsammans med barn och unga från hela världen firar vi med massor av glädje och kreativitet hela vägen fram till jubileumsåret 2021 och långt därefter. Vårt mål är att när Göteborg fyller 400 år är Side by Side by El Sistema ett världsledande musikläger för barn från hela världen.

#sidebysidebyelsistema

Bokning av rullstolsplatser

Boka rullstolsplatser direkt hos Liseberg 031-40 01 00.

Medverkande

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.

Från och med i höst är finske Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och förste gästdirigent för Själlands symfoniorkester. Santtu-Matias Rouvali har etablerat en internationell karriär som innefattar regelbundna framträdanden med orkestrar som Philharmonia Orchestra, Franska Radions filharmoniker, Kungliga filharmonikerna och Finska Radions symfoniorkester. Senaste säsongen debuterade han med Bambergs symfoniker vid deras firande av Sibelius 150-årsdag samt med radioorkestern i Baden-Baden och Freiburg. Säsongen 2016-2017 turnerar han i Europa med Lausannes kammarorkester samt återvänder till BBC Symphony Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin och Bergens filharmoniker. I USA framträder han med Los Angeles Philharmonic, Cincinnati Symphony Orchestra och Minnesota Orchestra. Ett gästspel i Japan med Tammerfors stadsorkester väntar också. Bland hans inspelningar finns gitarrkonserter av Hakola och Hosokawa med Timo Korhonen och Uleåborgs symfoniorkester samt Sibelius och Nielsens violinkonserter med Baiba Skride och Tammerfors stadsorkester. I recensionen av den senare skrev The Guardian att Rouvali "är den senaste märkvärdiga begåvningen som framkommit i den finska dirigenttraditionen". Santtu-Matias Rouvali har ett nära samarbete med nordiska solister som violinisterna Vilde Frang och Pekka Kuusisto, cellisten Truls Mørk, trumpetaren Håkan Hardenberger och klarinettisten Kari Kriikku. Han har också samarbetat med pianisterna Katia och Marielle Labèque, cellisten Alisa Weilerstein, pianisten Benjamin Grosvenor, trumpetaren Alison Balsom och slagverkaren Martin Grubinger. Som operadirigent har Santtu-Matias Rouvali dirigerat uppsättningar av Bizets Carmen och Mozarts Trollflöjten vid operafestivalen i finska Karleby och han kommer också att leda Verdis Ödets makt med Tammerforsoperan.

Den internationellt berömde dirigenten Gustavo Dudamel drivs av en djup övertygelse om musikens kraft att förena och inspirera. Han är för närvarande chefdirigent för Los Angeles Philharmonic och Simón Bolívar-orkestern i Venezuela. 2007-2012 var han chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Inflytandet av hans ledarskap sträcker sig från de ledande konsertscenerna till klassrum, biografer och nyskapande digitala plattformar världen runt. Gustavo Dudamel framträder också som gästdirigent hos världens främsta orkestrar: 2017 turnerar han i Europa med Berlins filharmoniker och han är den yngste någonsin som har lett Wiens filharmoniker vid de berömda nyårskonserterna som varje år ses av 50 miljoner människor i 90 länder. Han är inne på sin åttonde säsong som chef för Los Angeles Philharmonic och har ett kontrakt som förlängts till 2022. Vid konserterna med orkestern presenteras den bästa och mest djärva nya musiken, däribland åtskilliga uruppföranden och beställningar av tonsättare som John Adams, Philip Glass, Arvo Pärt, Sofia Gubaidulina och Kaija Saariaho. På hans initiativ har Los Angeles Philharmonic drastiskt utökat sin närvaro hos skilda samhällsgrupper, inte minst med skapandet av Youth Orchestra of Los Angeles (YOLA) som inspirerats av filosofin hos El Sistema i Venezuela där man uppmuntrar social utveckling genom musik. Med YOLA och andra lokala utbildningsinitiativ tar Gustavo Dudamel den klassiska musiken till nya grupper, även i Sverige. 2009 framförde Gustavo Dudamel och Göteborgs Symfoniker Beethovens femte symfoni i Hammarkullen vilket blev startskottet för El Sistema i Sverige. Ett liknande projekt finns också i Raploch, Skottland. Grammy-vinnaren Gustavo Dudamel har exklusivt skivkontrakt med Deutsche Grammophon sedan 2005 vilket resulterat i ett flertal skivor och dvd-utgåvor, bland dem en cd-box där Göteborgs Symfoniker spelar symfonier av Bruckner, Sibelius och Nielsen. Med Los Angeles Philharmonic har han bland annat spelat in John Adams stora verk The Gospel According to Mary, soundtracket till filmen Libertador (om Simón Bolívar) som han också skrev musiken till samt Mahlers nionde symfoni. En unik inspelning av Mahlers åttonde symfoni, "De tusendes symfoni", gjordes med orkestrarna från Los Angeles och Venezuela tillsammans med över 1000 körsångare och barn från hela Venezuela, gavs ut som dvd/bluray och sändes live till biografer i USA och Kanada.

Cathrine Winnes dirigent

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret