Göteborgs Konserthus Final i Solistpriset

Evenemanget har ägt rum. Finalen på Sveriges främsta tävling för unga klassiska solister! Finalisterna som kommer att ge allt tillsammans med Symfonikerna är Melissa Jacobson-Velandia piano, Iryna Serotyuk accordeon och Amalie Stalheim cello.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
140 kr Student 70 kr Barn 70 kr

Evenemanget har ägt rum

Årets final i Solistpriset går av stapeln i Göteborgs Konserthus, tillsammans med Symfonikerna. Finalisterna som tävlar om den åtråvärda förstaplaceringen är pianisten Melissa Jacobson-Velandia, Iryna Serotyuk accordeon och cellisten Amalie Stalheim. Det är nervigt, spännande och inte minst fantastiskt att få vara bland de första att få uppleva morgondagens stjärnor.

Solistpriset är Sveriges främsta tävling för unga klassiska solister – en tävling som också är en konsert där solisterna spelar sina musikstycken tillsammans med Göteborgs Symfoniker inför såväl jury och som publik. Årets final bjuder på Majkusiaks Concerto Classico för accordeon, Rachmaninovs Pianokonsert nr 3 och Elgars Cellokonsert.

Tävlingen har arrangerats sedan 1993 och genomförs i samarbete mellan Kungliga Musikaliska Akademien, Göteborgs Symfoniker, Berwaldhallen, Sveriges Radio P2, Musik i Syd samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Finalen genomförs vartannat år tillsammans med Göteborgs Symfoniker eller Sveriges Radios symfoniorkester.

Prissumman är på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd och att vinnaren får vara solist vid en konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren blir dessutom Sveriges Radios P2-Artist under kommande två säsonger och nytt för 2018 är att vinnaren även får en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Fria biljetter till abonnenter

Abonnenter i Göteborgs Konserthus har fri entré till konserten. Erbjudandet bokas på tel 031-7265300.

Melissa Jacobson-Velandia, piano

Melissa Jacobson-Velandia är en svensk-columbiansk pianist uppvuxen i Nacka utanför Stockholm och bor sedan flera år i Düsseldorf i Tyskland. Hon är utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Düsseldorf. Melissa är en hängiven kammarmusiker och solist och har framträtt i en lång rad länder runt om i världen.

Iryna Serotyuk, accordeon

Iryna Serotiuk är en utpräglad solist och kammarmusiker och har nått stor framgång i olika duokonstellationer. Bland annat vann hon kammarmusiktävlingen Ung och lovande tillsammans med en klarinettist. Iryna är uppvuxen i Ukraina och har fått sin utbildning i Odessa, Warszawa och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Amalie Stalheim, cello

Den norska cellisten Amalie Stalheim har etablerat sig i Sverige som en av de mest eftersökta cellisterna just nu. Hon har en rad solistengagemang med flera svenska orkestrar den kommande säsongen. 2016 blev hon nominerad till Statoils millionstipend. Amalie är utbildad vid Norges Musikhögskola och Kungliga Musikhögskolans utbildning vid Edsbergs slott.

Konserter med tidigare vinnare

Fagottisten Sebastian Stevensson vann priset 2016 och ger en konsert med Symfonikerna den 9 maj 2018. 2014 var det David Huang som knep förstapriset. Honom kan du lyssna på tillsammans med Symfonikerna den 23 maj 2018.

Program

Majkusiak Concerto Classico 21 min

SERGEJ RACHMANINOV PIANOKONSERT NR 3 D-MOLL OP 30 Allegro ma non troppo Intermezzo: Adagio Finale: Alla breve Sergej Rachmaninov var en lysande pianist. Han turnerade från ungdomsåren flitigt i Europa och senare även i USA och gjorde en rad skivinspelningar av såväl egna solostycken för piano som av de fyra pianokonserterna. Han komponerade åtskillig musik för piano: preludier, sonater, karaktärsstycken liksom kammarmusik och sånger. Av pianokonserterna är det den andra som blivit mest älskad, kanske för att den så flitigt använts som filmmusik. Men även den tredje konserten har använts i filmsammanhang, i den kända Shine från 1996. Nog är det den tredje konserten som är krönet på hans kompositioner med piano. Det tyckte i alla fall han själv! Att den kanske inte blivit lika ofta spelad som den andra beror mest på att den är så mycket svårare för solisten att spela. I själva verket tillägnades tredje pianokonserten Josef Hofmann, vilken ansåg den vara så svårspelad att han aldrig framförde den offentligt. Även andra pianister har närmat sig konserten med fruktan. Samtidigt som musiken är hållen i mycket sträng form tillåter den solisten att briljera. Det är vital och spänstig musik som inte för en sekund förfaller i rutin och allmängods. I oktober 1909 gav sig Rachmaninov ut på sin första amerikaturné. Han skrev till sina vänner i hemlandet att han fann USA främmande och otrevligt men fullt av lysande symfoniorkestrar. Om han inte så starkt känt behovet av dollar som kunde uppfylla den länge närda drömmen om att köpa en bil så hade han kanske aldrig lämnat sitt älskade Ryssland - åtminstone inte innan den sociala och politiska situationen blivit ohållbar. Men till USA, detta ogästvänliga land, skulle han ironiskt nog återvända och mot slutet av sitt liv bosätta sig där för gott. Men han kom aldrig att trivas där. Till amerikaturnén 1909 hade Rachmaninov under sommaren skrivit ett nytt verk, just den tredje pianokonserten, fullbordad den 23 september. På grund av många andra engagemang hade han inte hunnit öva på solostämman utan fick ägna båtresan över Atlanten åt detta. Han hade tagit med sig en ljudlös övningsklaviatur. Uruppförandet ägde rum den 28 november vid en konsert med nybildade New York Symphony Society dirigerad av Walter Damrosch. Ett andra framförande ägde rum ett par månader senare med Gustav Mahler som dirigent, den ende dirigent Rachmaninov satte i nivå med tidens främste dirigent Arthur Nikisch. STIG JACOBSSON

Paus 25 min

Elgar Cellokonsert 30 min

Tarrodi Liguria 10 min

Medverkande

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.

Andreas Hanson dirigent

Irina Serotyuk ackordeon

Melissa Jacobson-Velandia piano

Amalie Stalheim cello

Erik Blix presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret