Göteborgs Konserthus Sibelius, Price och Gomez

Evenemanget har ägt rum. University of Gothenburg Symphony Orchestra, dirigent Henrik Schaefer

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
100 kr Pensionär 60 kr

Evenemanget har ägt rum

University of Gothenburg Symphony Orchestra bjuder på musik av Florence Price – den första afroamerikanska kvinnan vars kompositioner spelats av en symfoniorkester. Här får vi höra hennes första symfoni som skrevs mitt under den amerikanska depressionen på 1930-talet.

Vi får också höra symfonin som blev Sibelius internationella genombrott: den andra. Här lyfte tonsättaren blicken från den fornfinska sagovärlden och nationaleposet Kalevala och riktade den i stället ut mot Europa och samtiden. Med sitt optimistiska och heroiska tonspråk var verket precis det som många finländare längtade efter under tider av ryskt styre. Varje sats inleds med ett skarpt ackord som verkar vilja säga: Hör upp – nu börjar det!

Konserten inleds med overturen till operan Il Guarany av den brasilianske tonsättaren Antonia Carlos Gomez.

University of Gothenburg Symphony Orchestra

Orkesterns kärna utgörs av studenterna vid den tvååriga internationella masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Utbildningen är unik i sitt slag och bedrivs i samverkan med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

I orkesterprojekten ingår även studenter från kandidatutbildningen i klassisk musik – ett treårigt program där studenten fokuserar på kammarmusikspel och individuell utveckling på sitt instrument. Ibland inbjuds studenter från andra musikhögskolor att delta i och komplettera orkestern. Konstnärlig ledare för University of Gothenburg Symphony Orchestra är Henrik Schaefer.

ProgramPaus 25 min


MedverkandeFrågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang