Från Podiet nr 3 2014-2015 Sten styr skutan

Göteborgs Symfoniker har fått en ny vd och konstnärlig chef: Sten Cranner. Han är bekant för många efter sin tid som orkesterchef (2003-2007) och planeringschef (2010-2014) för Göteborgs Symfoniker.

Göteborgs Symfoniker har fått en ny vd och konstnärlig chef: Sten Cranner. Han är bekant för många efter sin tid som orkesterchef (2003-2007) och planeringschef (2010-2014) för Göteborgs Symfoniker. Däremellan var han vd för Bergenfilharmonin i Norge.

Sten Cranner är mycket stolt och glad över utnämningen och han vet vad han vill.

– Jag vill fortsätta verka för att Göteborgs Symfoniker och den omfattande verksamheten i Göteborgs Konserthus blir en viktig angelägenhet för alla i Göteborg och Västra Götalandsregionen.

Samtidigt ska Sveriges Nationalorkester också spela en viktig roll i svenskt musikliv och stärka sina internationella positioner. Han tillträdde tjänsten den 1 november 2014 och trivs väldigt bra.

– Det är fantastiskt roligt att arbeta vidare i en ny roll i denna organisation som jag känner så väl, med alla fantastiska medarbetare.

Han har den största respekt för det arbete och den verksamhet som förra vd:n Helena Wessman lade upp tillsammans med orkestern och den administrativa personalen. Några stora förändringar i organisationen är inte att vänta.

– Inga konkreta planer just nu. Det är en del av ”planen” att vi fortsätter på samma spår som Helena har lagt. Det första vi ska göra är att rekrytera en ny planeringschef med utgångspunkten att behålla planeringsavdelningen som den ser ut. Sedan får vi se vem det blir och vilka möjligheter en sådan ändring i organisationen ger oss.

Sten-styr-1

Norrmannen Sten Cranner är ursprungligen tubaist. Under nio år arbetade han som frilansmusiker, huvudsakligen i Radioorkestern i Oslo, och i början av 1990-talet vikarierade han vid ett flertal tillfällen hos Göteborgs Symfoniker. Han är stolt över sin musikerbakgrund och tuban har han kvar.

– Den står alltid framme på mitt kontor, dock används den mycket sällan. De senaste åren har det varit vid bröllop och födelsedagar, men jag vågar bara utsätta nära vänner och familj för det…

Livet som yrkesmusiker ligger ganska långt tillbaka i tiden, han har varit administratör i många år. Innan Sten Cranner kom till Göteborg var han producent hos Oslofilharmonin. Han har också gjort produktioner för Cikada och Sisu, två norska, professionella ensembler inriktade på samtida musik. Och sedan blev det som sagt chefspositioner i Göteborg och Bergen.

Sten Cranner lever ihop med sångerskan Evelyn Jons och deras son Benjamin. Att förena yrkesliv med familjeliv är inget större problem.

– Det går bra. Min sambo Evelyn har fantastiskt snälla föräldrar som hjälper oss så ofta de kan. Sedan får jag vara disciplinerad med inte mer än en tjänsteresa i veckan och så få sena kvällar som möjligt. Då blir det å andra sidan några timmar framför datorn på lördag och söndag, men så är det.

Sten-styr-2

En vd måste ha visioner, och Sten Cranner har några sådana också.

– Jag tror vi alla delar en tydlig ambition om att vi ska göra fler viktiga och välplanerade projekt som vi gjorde med Kent Nagano i höstas: det omfattande tonsättarporträttet av Richard Strauss kopplat med inspelningar för cd. Det optimala hade varit om vi omedelbart också åkte på turné med dessa program till Europas viktigaste festivaler och konserthus. Jag hoppas att under åren framöver få vara med att utveckla både våra turnéer och våra inspelningar på ett sätt som är bra för publik och orkester!

– Om jag sedan ska nämna något helt konkret så är det hela orkesterns önskan att få se Sir Simon Rattle tillbaka på vår dirigentpult. Han var här 2009 och vi har fått goda signaler om att han skulle vilja komma tillbaka. Vi jobbar på det!

Text: Stefan Nävermyr
Foto: Anna Hult