Från Podiet nr 4 2020-2021 Tre världspremiärer på ett bräde!

Grammisvinnande skiva med nyutgiven musik av Elfrida Andrée, Valborg Aulin och Ida Moberg. De tre kompositörerna blev aktivt bortskrivna ur historien men gör nu entré igen - äntligen.

Våren 2021 släpptes äntligen den första inspelningen av Elfrida Andrées första symfoni, över 150 år sedan den tillkom 1868. ”Sinfoni för orkester” skrev hon på försättsbladet till detta tidiga verk – hon var 27 år när det slutfördes – som härmed kan höras av alla nyfikna musikälskare.

Göteborgs Symfoniker och dirigenten Johannes Gustavsson framför på denna skiva ytterligare två verk som aldrig spelats in tidigare: Ida Mobergs orkestersvit Soluppgång och Valborg Aulins Tableaux Parisiens.

Finlandssvenska Ida Moberg var sångerskan som efter fyra års studier på konservatoriet i St Petersburg återvände till Helsingfors och studerade komposition för Sibelius. Hennes musik är färgad av både andliga och antroposofiska intressen. Orkestersviten Soluppgång har till exempel satsbeteckningar som Verksamhet respektive Stillhet, lyhörda och jordnära betraktelser av den mänskliga tillvaron.

Kollage med svartvita porträtt av Elfrida Andrée, Ida Moberg och Valborgs Aulin

Elfrida Andrée, Ida Moberg och Valborg Aulin.

Valborg Aulin var en skicklig pianist och kammarmusiker som studerade komposition vid Kungliga musikkonservatoriet i Stockholm samt för berömdheter som Nils W Gade i Köpenhamn och Jules Massenet i Paris. Det var där hon 1886 skrev de ”parisiska målningar”, intryck från vistelsen i den franska metropolen, som sorgligt nog aldrig kom att spelas under hennes livstid.

Skivans producent Magdalena Fronczak är viss om musikens framgång:

– Göteborgs Symfoniker har en lång tradition av att förvalta och förädla den nordiska symfoniska musiken och den nordiska orkesterklangen genom konserter och skivinspelningar. Därför är det med trippel glädje vi nu kan lägga till ytterligare tre tonsättare till vår nordiska palett. Garanterat en framtida klassiker!

Magdalena Fronczak berättar att inspelningsprojektet var något utöver det vanliga, på Hotel Post vid Drottningtorget i augusti 2020.

– Det var något av det modigaste vi kanske någonsin gjort: spelade in en skiva med musik vi inte säkert visste hur den lät, från noter som inte riktigt fanns, i en lokal som var oprövad som studio. Och så en pandemi på det.

Grammisvinnare 2022

Skivan tilldelades en grammis som bästa klassiska album!

Lasse Nilsson och Jenny Nilsson från Nilento Studio, Symfonikernas VD Sten Cranner och dirigenten Johannes Gustavsson.

Lasse Nilsson och Jenny Nilsson från Nilento Studio, Symfonikernas VD Sten Cranner och dirigenten Johannes Gustavsson.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av GRAMMIS (@grammissverige)

Läs mer om Elfrida Andrées imponerande livsverk i tonsättarporträttet av henne.