Från Podiet nr 4 2016-2017 Truls Mørk hyllas av kritikerna

I maj avrundar den sympatiske och skicklige cellisten Truls Mørk sin sejour som säsongens Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker.

I maj avrundar den sympatiske och skicklige cellisten Truls Mørk sin sejour som säsongens Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker. Hans tidigare konserter under säsongen har varit mycket uppskattade av publiken och recensenterna. När Truls Mørk spelade Dvoráks cellokonsert i oktober kallade GPs Magnus Haglund det en ”enastående upplevelse”. Recensenten var lika imponerad efter konserten i januari när Truls Mørk ledde orkestern från sitt instrument: ”Truls Mørk har en fantastisk ton som får melodierna att sväva högt och lätt. Men storheten i denna konsert hör också ihop med hur Truls Mørk som musiker blir en del av kollektivet, oavsett om det rör sig om en oktett av cellister eller tillsammans med en stråkorkester ur Symfonikerna… dirigentlösheten tycks höja intensiteten och koncentrationen musikerna emellan. Energin flödar obehindrat och en alldeles speciell skönhetskänsla infinner sig.”

Vid konserterna i början av maj är han solist i ett av cellorepertoarens mest svårbemästrade verk:
Sinfonia concertante av Sergej Prokofjev. Det skrevs till Mstislav Rostropovitj som uruppförde det den 18 februari 1952 med pianisten Svjatoslav Richter som dirigent! För övrigt den enda gång han dirigerade i större sammanhang. Verket ansågs länge näst intill ospelbart på grund av de höga krav det ställer på solisten och än i dag utgör det en formidabel utmaning även för de främsta cellisterna. Truls Mørk har haft Sinfonia concertante på repertoaren i många år, liksom Dvoráks cellokonsert.

– Det är verk jag känner starkt för och som är viktiga i cellorepertoaren. De är krävande och har något inom sig som närmast hypnotiserar en, som lockar fram dolda krafter inom dig. Därför är de lika roliga att spela varje gång.

Vid konserterna med orkesterns blivande chefdirigent Santtu-Matias Rouvali framförs också Smetanas Moldau och Janáceks dramatiska skildring av kosacken Taras Bulbas grymma livsöde. Även om detta är Truls Mørks avslutande konserter med Göteborgs Symfoniker återkommer han faktiskt drygt en vecka senare för att spela Haydns C-durkonsert med University of Gothenburg Symphony Orchestra. Detta säger något om den musikaliska spännvidd han förfogar över.

Texr: Stefan Nävermyr
Foto: Johs Boe