Publicerat 31 augusti 2020 Kära publik

Vi saknar er – djupt och innerligt! Visst, vi vet att ni finns där ute och tittar på det vi har lagt ut på GSOplay och vi hoppas det ni ser och hör ger både tröst och förströelse i dessa drabbande tider.

Vi saknar er – djupt och innerligt! Visst, vi vet att ni finns där ute och tittar på det vi har lagt ut på GSOplay och vi hoppas det ni ser och hör ger både tröst och förströelse i dessa drabbande tider. Men musik är skapad för att lyssnas till och upplevas av en publik på plats, en närvarande och uppskattande publik som själv blir en del av framförandet. Som med sin blotta närvaro motiverar, lyfter och uppmuntrar utövarna att sträcka sig ännu längre i sitt musicerande och därmed ge musiken ytterligare kraft.

Så vi hoppas att få se er snart, möta er och uppleva er längtan efter levande musik. I skrivande stund får vi inte lov att släppa in publik till Konserthuset, våra ägare har under rådande omständigheter beslutat att vi inte heller ska ta in det maxtal på 50 personer som Folkhälsomyndigheten tillåter. Det får nog vara så ett tag till.

Men medan vi väntar sitter vi långt ifrån stilla på Konserthuset – vi fortsätter musicera även utan publik i salarna. På GSOplay finns ett fantastiskt urval av vad Göteborgs Symfoniker har gjort de senaste åren. Inte bara alla fina ”corona-inspelningar” vi gjorde i våras.

Daina Mateikaite på violin och Simon Smith vid pianot i en av våra GSOplay Sessions. Se hela klippet på GSOplay

Vi har även plockat fram äldre inspelningar som vi i dessa tider fått tillåtelse att lägga ut. Ta gärna en titt på den allra första inspelningen på GSOplay från 2012, avslutningen av Mahlers andra symfoni med Gustavo Dudamel.

Detta var Gustavos sista konsert som chefdirigent för Symfonikerna och klippet inkluderar även hans fina avskedstal. Ett nytt format som kom till under våren var inspelningen av kammarmusikverk med våra musiker – GSOplay Sessions. Det finns drygt tio minikonserter där ni får uppleva våra musiker på nära håll – både i intima kammarverk och intervjuer.

Sedan är det kanske onödigt att säga, men om ni har missat det: se vår vackra och stämningsfyllda nationaldagskonsert med Symfonikerna och Tomas von Brömssen. Nästan en halv miljon har sett denna konsert hittills och man kan fortsätta att se den om och om igen…

Tomas von Brömssen

Stråkkvartett ur konsertfilmen Nationaldagskonserten. Se konserten på GSOplay.

När vi träffas igen vet ingen, men jag hoppas att det inte dröjer. Så fort vi får besked uppdaterar vi på vår hemsida. Medan vi väntar – njut av de skatter som finns på GSOplay, och ta hand om er!

”We’ll meet again
Don’t know where
Don’t know when
But I know we’ll meet again some sunny day”*

Varma hälsningar från oss på Göteborgs Konserthus!

Sten Cranner
Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker

 

*Vera Lynns berömda hälsningssång till de brittiska soldater som kämpade i andra världskriget.

Sten Cranner