Publicerat 28 oktober 2022 En känsla av samhörighet

"I allt detta fanns också en värme, om än av ett annat slag. En man möter vid varje konserttillfälle. En känsla av samhörighet, som kanske bara den gemensamma upplevelsen kan ge." Sten Cranner, Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker

Kära publik,

Nu när höstmörkret sänker sig över oss är det lätt att låta tankarna vandra tillbaka till de där sista, sensommarvarma dagarna kring säsongsöppningen. Då, när det bara behövdes en bänk och lite skugga för att människor skulle le mot varandra, kanske till och med dela ett par vänliga ord.

Vi möttes igen efter sommaren och fick njuta av hur Göteborgs Symfoniker smygstartade under ledning av dirigenten Tarmo Peltokoski, tog Beethovens femte symfoni till nya höjder på Frölunda Torg under Kulturkalaset och sedan startade säsongen tillsammans med vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali och Symfonikernas egen Claes Gunnarsson som solist.

Publik i förgrunden när Göteborgs Symfoniker spelar på köpcentrumet Frölunda torg

Göteborgs Symfoniker möter publiken på Frölunda Torg, september 2022.

I allt detta fanns också en värme, om än av ett annat slag. En man möter vid varje konserttillfälle. En känsla av samhörighet, som kanske bara den gemensamma upplevelsen kan ge. En nära stämning, som möjligen förstärks ytterligare om regnet piskar utanför och frosten lurar runt hörnet.

Vi har tur som har så många mörka månader och så mycket musik att fylla dem med. Och vi som arbetar med Göteborgs Symfoniker är lyckligt lottade som får bjuda in till så många tillfällen att dela musiken – både i Göteborgs Konserthus och på turné. Oavsett var vi befinner oss så kan tonerna bli den där bänken i skuggan där vi kan mötas för en stund.

Längtan efter det har varit stark, det märks. Suget efter biljetter har varit stort och lovorden många. Det är vi mycket glada och tacksamma för.

En fullsatt konsertsal med Göteborgs Symfoniker på scenen.

Göteborgs Symfoniker möter publiken i Stora salen i Göteborgs Konserthus, september 2022.

Och ännu har hösten och vintern mycket kvar att ge. Som premiären av det alldeles nya Orgelabonnemanget. Från barock till fransk romantik genljuder de 9000 piporna i vår unika konserthusorgel under fyra lördagar framöver. Det gläder jag mig åt att dela med er. Och ännu lite längre fram, när vintern stängt in oss i rockar och mössor, då längtar jag efter både Händels magnifika Messias och världspremiären av Johannes Janssons marimbakonsert med Mika Takehara.

Jag ser fram emot att låta musiken värma oss vid varje tillfälle som ges.

Vi ses på konserterna!

Sten Cranner
Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker