Göteborgs Symfoniker

Polar Star Prize Final: Pekko Aakko

Det var verkligen en nervkittlande eftermiddag i Göteborgs Konserthus den 5 januari 2022, när de fyra finalisterna, Nordens främsta unga solister 14-18 år, framträdde med Göteborgs Symfoniker och tävlade om Polstjärnepriset. Efter tre tävlingsomgångar var det dags att få svar på frågan om vem blir årets vinnare. 2023 genomförs Polstjärnepriset för första gången som Nordic Edition för unga musiker från hela Norden och blir till en prestigefull landskamp.

Polstjärnepriset är mer än en tävling. Under höstlovet samlas över 70 tävlings- och kursdeltagare i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar och finslipa solorepertoaren tillsammans med musiker från bl a Göteborgs Symfoniker samt professorer och pedagoger från musikhögskolor och talangcentra i Sverige och övriga Europa. Nästa gång alla återses i Vänersborg är 1:a veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomenten men också på förberedelser inför Polstjärneprisets festivalkonserter i Vänersborg, Göteborg och Oslo.

Pekko Aakko fagott, Finland
Helsinki Conservatory of Music and in the youth department of Mannheim university of music and performing arts
”Mitt huvudinstrument är fagott men jag spelar även piano. Jag växte upp i en musikerfamilj och har alltid älskat att uppträda. Jag började spela fagott när jag var 13 år, eftersom jag ville spela i en orkester och min mammas kollega erbjöd mig lektioner. Jag tycker att värmen i fagotten passar mig ganska bra.”

Get news from GSOplay

Stay up to date with new concerts on GSOplay.

Programme

Berwald Konsertstycke för fagott och orkester

Participants

Göteborgs Symfoniker

Delyana Lazarova dirigent

Pekko Aakko fagott