Göteborgs Symfoniker

Polar Star Prize Final: Waldemar Wenzel Most

Det var verkligen en nervkittlande eftermiddag i Göteborgs Konserthus den 5 januari 2022, när de fyra finalisterna, Nordens främsta unga solister 14-18 år, framträdde med Göteborgs Symfoniker och tävlade om Polstjärnepriset. Efter tre tävlingsomgångar var det dags att få svar på frågan om vem blir årets vinnare. 2023 genomförs Polstjärnepriset för första gången som Nordic Edition för unga musiker från hela Norden och blir till en prestigefull landskamp.

Polstjärnepriset är mer än en tävling. Under höstlovet samlas över 70 tävlings- och kursdeltagare i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar och finslipa solorepertoaren tillsammans med musiker från bl a Göteborgs Symfoniker samt professorer och pedagoger från musikhögskolor och talangcentra i Sverige och övriga Europa. Nästa gång alla återses i Vänersborg är 1:a veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomenten men också på förberedelser inför Polstjärneprisets festivalkonserter i Vänersborg, Göteborg och Oslo.

Waldemar Wenzel Most piano, Danmark
MGK Hovedstaden – Københavns Musikskole
”Jag började spela piano vid 4 års ålder. Det var kärlek vid första ögonkastet! Senare har jag spelat cello, jag har sjungit i Köpenhamns Kungliga Kapellkör och jag har uppträtt som en av de tre pojkarna i Mozarts Trollflöjt på Kungliga Operan. Jag tror att alla dessa upplevelser har gjort mig till den musiker jag är idag.” 

Get news from GSOplay

Stay up to date with new concerts on GSOplay.

Programme

Rachmaninov Pianokonsert nr 2, sats 1

Participants

Göteborgs Symfoniker

Delyana Lazarova dirigent

Waldemar Wenzel Most piano