Göteborgs Symfoniska Kör Mäktiga körklanger i över 100 år

Många av musikhistoriens mäktigaste verk förlitar sig på en engagerad och inspirerad kör för att lyfta. Göteborgs Symfoniska Kör har framträtt med Göteborgs Symfoniker sedan 1917! Under sin mer än 100-åriga verksamhet har kören gjort över 850 konserter, merparten med Symfonikerna.

Är du intresserad av att sjunga i en kör på högsta nivå med Göteborgs Symfoniker? Vill du sjunga de stora verken för kör och orkester med världsledande dirigenter och solister? Vill du utveckla din sång klangligt och musikaliskt?

Välkommen att kontakta oss på info@koren.se.


Med över 100 år i ryggen

Applåder, jubel, stående ovationer! Så slutade den allra första konserten med Göteborgs Symfoniska Kör den 8 december 1917. Allra gladast var säkert Elsa Stenhammar som grundat kören tillsammans med orkesterföreningens ordförande Peter Lamberg.

Hennes kusin Wilhelm Stenhammar spelade piano i Beethovens Körfantasi tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska Kör under ledning av Hjalmar Meissner vid premiärkonserten i Konserthuset på Heden den där kalla vinterdagen.

Tack vare kören fick göteborgspubliken höra många av de stora och efterfrågade verken för kör och orkester samt spännande uruppföranden. Under sin drygt 100-åriga verksamhet har Göteborgs Symfoniska Kör gjort över 850 konserter – merparten tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Konserter med Göteborgs Symfoniska Kör
Mozarts Requiem
25, 26, 28 sep

Överjordiskt vackert med Göteborgs Symfoniker, Barbara Hannigan dirigent, Veronika Eberle violin, Göteborgs Symfoniska Kör, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och sångsolister.

Läs mer
Höststämning med Poulencs Stabat Mater
8, 9 nov

En innerlig och vacker konsert med Göteborgs Symfoniker, Aivis Greters dirigent, Johanna Wallroth sopran, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och Göteborgs Symfoniska Kör.

Läs mer
Familjens Juljubel
7 dec

En konsert fylld av julens sprakande musik tillsammans med Göteborg Symfonikers brassensemble, Göteborgs Symfoniska Kör och solister.

Köp biljetter
En väg mot fred - Beethovens 9:a
12, 13, 14 dec

Få kraft i gemenskapen med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble, Göteborgs Symfoniska Kör, Per Ivarsson trumpet och sångsolister.

Köp biljetter
Mahler Uppståndelse­symfonin
16, 17 jan

Ett av historiens största mästerverk med Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och Symfoniska Kör, Andrés Orozco-Estrada dirigent och sångsolister.

Läs mer
Körkonsert: Från mörker till ljus
22 mar 18.00

Pop-up-konsert i Johannebergskyrkan! När dagarna blir längre bjuder vi på det vackraste i körmusik från då och nu. Med Göteborgs Symfonikers Vokalensemble, Göteborgs Symfoniska Kör och dirigent Katie Thomas. Fri entré!

Läs mer
Karin Rehnqvist: Silent Earth
8, 9 maj

Poetiskt och tankeväckande med Göteborgs Symfoniker, Eva Ollikainen dirigent, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och Göteborgs Symfoniska Kör.

Läs mer

De sjunger i kören

De yngsta medlemmarna i kören är runt 20 medan de äldsta har passerat pensionsåldern. En del körmedlemmar har gedigna musikutbildningar, medan andra har har nöjt sig med privata sånglektioner under längre perioder.

En sak har dock alla körmedlemmar gemensamt: en stor körvana. Många har börjat sin körbana i kyrkokörer, student- och universitetskörer eller i andra sångsammanhang för att så småningom lockas till en stor symfonisk kör. Dessutom har alla genomgått de obligatoriska provsjungningarna som återkommer vart tredje år. I kören sjunger också medlemmarna ur Göteborgs Symfonikers Vokalensemble. 

Katie Thomas

Kormästare


En ideell förening

Göteborgs Symfoniska kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Konserthus och Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl Konserthusets som i egen regi. Musiken blir därför blandad och repertoaren omfattande.

Kören repeterar tisdagkvällar under kormästare Katie Thomas ledning, ackompanjerad av orkesterns pianist, Juan Zurutuza. I konsertveckorna möter kören sedan orkestern och dirigenten i gemensamma repetitioner följt av ett eller flera framträdanden i Stora Salen. 

Under säsongen får alla körens medlemmar skräddarsydda individuella lektioner i röstteknik tillsammans med röstcoacherna och GSVE-medlemmarna Mia Strand och Simon Bergvide. Sida vid sida med Katie Thomas (som också är röstcoach för BBC Symphony Chorus i London), bildar de ett unikt röst-team, med en enad strategi och ansvar för utvecklingen hos varje individuell körmedlem, såväl som hos kören som helhet. En välmående röst och autentisk, effektiv och spänningsfri sång är körens utgångspunkt. 

Till körens hemsida