Stäng
Meny
Sänds live 13 oktober 2021 19:30

Hardenberger firar 60 år

Lägg till i kalender
Tro det eller ej, svenske världstrumpetaren Håkan Hardenberger firar 2021 sin 60-årsdag! En av Symfonikernas närmsta vänner som sedan 1986 gjort över 50 konserter med orkestern inklusive turnéer i Tyskland och Asien.

Denna gång har han med sig en riktigt raritet: trumpetkonserten av Mieczysław Weinberg, Sjostakovitjs kompis och kollega. En fräck och uppnosig konsert med lika delar skärpa och nonchalans där musiken både smeker och leker med lyssnaren. Och ibland omedvetet blottar sin känslighet. Melankoliska melodier, förbiilande passager och tvära kast som gjorda för virtuosen Håkan Hardenberger.

Han anses av många vara vår tids främste trumpetare och turnerar som solist med orkestrar som Los Angeles Philharmonic, Chicago Symphony, Wiens filharmoniker, London Philharmonic Orchestra och London Symphony Orchestra. Här ett exempel på hans sagolika trumpetklang.

Håkan Hardenberger har sällskap av den amerikanske dirigenten Ryan Bancroft som efter vinsten i Malko-tävlingen för unga dirigenter 2018 snabbt har etablerat sig på den internationella musikscenen.

Dirigenten Ryan Bancroft lutar sig över ett notblad med pennan i hand, det går ljusstrålar från notbladet.

Detta blir hans debut med Göteborgs Symfoniker och här ingår Schumanns fjärde symfoni, en hjärtats musik som vill visa upp sina romantiska känslor för hela världen. Full av energi och lidelse men också det vemod som så småningom förvandlades till nattsvart förtvivlan hos Schumann. Som om han tänkte: ”Dela glädjen med mig medan tid är!”

Program


Shaw Entr'acte
12 min


Weinberg Trumpetkonsert
25 min


R Schumann Symfoni nr 4 (1841 version)
29 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Ryan Bancroft dirigent


Håkan Hardenberger trumpet


Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!