Stäng
Meny
Tillgänglig till 18 februari 2022

Poseidon, Orgelkonsert nr 2

Lägg till i kalender
Två världspremiärer på ett bräde! Dels Poseidon, Orgelkonsert nr 2, av B Tommy Andersson, dels den allra första konserten med Göteborgs Symfoniker och den nya konserthusorgeln byggd av Rieger Orgelbau.

Poseidon komponerades med den nya orgelns alla fantastiska uttrycksmöjligheter i åtanke, både vad beträffar klangfärg och dynamik, och inspirationen kom från Carl Milles staty av den grekiska guden Poseidon (1931) i fontänen utanför Konserthuset.

Tonsättaren skriver: ”Carl Milles var nog ändå den främste svenske skulptören under denna tid. Hans smäckra men samtidigt kraftfulla bronsstatyer tycks ofta trotsa tyngdlagen. Det sätt på vilket han förenar gammalt och nytt har alltid fascinerat och inspirerat mig. Även jag försöker i min musik förena gamla och nya stilideal. Vad är egentligen nytt? Vad är modernt? Vår tid är eklektisk och varför skulle då inte också konsten spegla detta? Är inte det att vara modern? Det viktiga för mig är att, likt Milles, försöka skapa en estetisk helhet som för mig känns trovärdig, fylld av kontraster och dramatik, men också av skönhet.”

Program


B T Andersson Poseidon, Orgelkonsert nr 2


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Jukka-Pekka Saraste dirigent


Mattias Wager orgel


Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!