Stäng
Meny
Tillgänglig till 24 april 2022

Radiokakan

Välkommen till en tidsresa, till 1950-talet när allt var möjligt och nyfikenheten stor. Det gamla kändes… gammalt, och nu ville man öppna fönstren för att vädra ut och släppa in nya friska fläktar. I Stockholm träffades unga, orädda tonsättare på måndagskvällar över mackor och pilsner för att diskutera nya idéer och trender.

En av dem var tonsättaren Ingvar Lidholm som redan 1945 spelats av Göteborgs Symfoniker: ”Förbluffande… en så fantasifullt rik musikernatur” (Handelstidningen). År 2021 firar vi 100-årsminnet av hans födelse med en oemotståndlig radiokaka, klassikern med smält choklad och mariekex som Lennart Hyland gjorde riksbekant på 1950-talet.

Ingvar Lidholm

Vi firar Ingvar Lidholm, 100 år

Ingvar Lidholm (1921-2017) blev på 1950-talet en av Sveriges ledande unga tonsättare när dessa bröt sig loss från den äldre generationen för att skapa ny musik som kändes angelägen. Djärva experiment och konst som undvek det förväntade och förutsägbara väckte nya upplevelser.

En fin sammanfattning av Ingvar Lidholms gärning ger Göran Bergendal i introduktionen till tonsättarbiografin: ”Genom 60 år av skapande har Lidholm alltmer gått in i rollen som den svenska konstmusikens centralgestalt, en romantiker i ständig omvandling på jakt efter enkelhet och maximalt uttryck. Virtuos kompositionskonst, antiken och Strindberg bildar klangbotten för hans närmast klassiska körverk, musikdramatik och orkestermusik.”

Göteborgs Symfoniker spelade musik av Ingvar Lidholm redan 1945 då chefdirigenten Issay Dobrown ledde orkestern i tonsättarens debutverk Toccata e canto. Sedan dess har hans orkesterverk regelbundet stått på orkesterns repertoar.

Lidholm inledde sin musikerkarriär med att studera violin och dirigering vid Kungliga musikhögskolan samt komposition för Natanael Berg (privat) och Hilding Rosenberg 1943–1945. Han arbetade som altviolinist i Kungl Hovkapellet och blev sedan stadskapellmästare för orkestern i Örebro. 1956 utsågs han till kammarmusikchef på Sveriges radio, 1965 blev han professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan och1975 planeringschef vid Sveriges Radios musikavdelning. Senare delen av sitt liv ägnade han i stor utsträckning åt komponerandet.

Här kan du laga din egna Radiokaka!

GSOplay Sessions

I GSOplay Sessions kommer du riktigt nära artister och ensembler i fantasifulla filmproduktioner med kreativ ljussättning. Ny musik som får dig häpna, sköna klassiker som du inte kan motstå. Allt på högsta nivå med musiker ur Göteborgs Symfoniker.

Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!