Säsongen 2023-2024 Musiken & jag

Lär känna Jens Kristian Søgaard, trombonist i Göteborgs Symfoniker, hans tankar om musiken och vad han ser extra mycket fram emot att få spela säsongen 2023-2024.

Mitt favoritstycke

Jag ser väldigt mycket fram emot att spela Richard Strauss Alpsymfoni. Han skriver så fint för trombon, det är utmanande och väldigt uttrycksfullt. Han beskriver natur och väder. Trombonen får vara både vacker och lugn, eldig och dramatisk.

Han skriver om utsikten från bergstopparna som får dig att tappa andan. Strauss var en naturlyriker, men han försökte också beskriva det gudomliga. Han förstod att människan bara är en liten del i en stor helhet.

Musiken och tiden

Om du spelar Mozarts musik så som han skrev från början, så låter det inte likadant idag. En utveckling i musiken är helt nödvändig. Men utgångspunkten om orkestern är den samma. Att alla bidrar till en helhet som är större än delarna. Man har sin plats och den är viktig.

Många tror att klassisk musik är svår, men jag har intryck av att många unga lyssnar på klassisk musik. Den har aldrig varit så lättillgänglig som idag. Jag tror att vi står inför ett uppsving för klassisk musik.

Känslan av att lära sig något där man får lägga ner mycket jobb, den är viktig som människa. Jag tror den insikten är på väg tillbaka.

Mitt instrument

De tromboner jag tycker bäst om har 50-60 år på nacken. Det sitter en själ i dem. Metallen har förädlats genom att användas. Det betyder något att det blåsts en massa toner genom instrumentet. För en ny trombon tar det lång tid att bli bra.

Tromboner är av mässing med mer eller mindre inslag av koppar i. Det färgar klockan, framstycket, rödaktig. Det kan kännas varmare i klangen med koppar, men det beror också på hur man spelar. Jag har rätt mycket koppar i min.

Jag började spela trombon som barn när det saknades en trombon i orkestern i den lokala musikskolan. Mina armar var precis tillräckligt långa för att nå. Men det stora var att få spela i en orkester. Att ingå i ett sammanhang, känna en lagkänsla.

Upplev Jens Kristians favoritstycke

Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024