Göteborgs Konserthus Vårorgel

Evenemanget har ägt rum. Storslagna, glansigt klara och underbara toner i ett unikt möte mellan organisten Karin Nelson och sångerskan och spelmannen Lena Willemark.

Speltid ca: 1 t Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

En lunchkonsert med nya uttryck i orgel och folkton. Organisten Karin Nelson och sångerskan Lena Willemark rör sig i musikaliska landskap som betyder mycket för dem båda. Det blir både folkmusik från Älvdalen och från Paris där tonsättaren Madeleine Isaksson bor, via improvisationens vindlande och svindlande stigar.

Hör Karin Nelson framföra Madeleine Isakssons Span, skriven för Konserthusets orgel och uruppförd vid invigningen av den. Hon beskriver programmet som en samling storslagna, glansigt klara och underbara toner. En unik konsert och ett musikaliskt möte mellan Karin och sångerskan och spelmannen Lena Willemark.

organisten karin nelson vid orgeln och Lena Willemark med fiolen i handen.

Orgeln kallas ”instrumentens drottning” och det av en god anledning: inget annat akustiskt instrument är så variationsrikt i klang och dynamik, från den allra svagaste, ensamma ton till massiva ackord som får det att vibrera i golv och väggar. Det gör det garanterat i Stora salen i Göteborgs Konserthus när ljudet från de över 9000 orgelpiporna fyller rummet. Instrumentet är så stort att en del av orgelpiporna byggts in under publiken i salongen – när du sitter på parkett känner du vibrationerna från baspiporna!

Konserthusets orgels spelbord fotad på podiet med ett sken kring sig.

Provlyssna

Lär känna organisten Karin Nelson.

Lär känna sångerskan och spelmannen Lena Willemark.

Program

Nelson Improvisation

Trad. Åsenpsalmen, efter Viktor Gabrielsson

Willemark Rodh og grann

Willemark Kärleksmarschen

MADELEINE ISAKSSON (f 1956) SPAN Orgelsolot Span (engelskans ord för brovalv, båge,tidsspann) rör sig mellan det skyhöga och underjordiskt djupa. Musiken hänger och spänner däröver likt ett segel som sökande fångas upp av motstridiga rörelser. Den faller, landar ibland i stiltje, samlas till ivrig aktivitet, förs ibland till vilande våglängder, expanderar mot full vidd… alltjämt i sin obevekliga strävan uppåt, från och till det ogripbara - fästet. Span är tillägnat organisten Karin Nelson. MADELEINE ISAKSSON Madeleine Isaksson studerade piano och komposition vid Musikhögskolan i Stockholm med lärare som Gunnar Hallhagen och Mats Persson i piano, Eva Nordenfeldt i cembalo, Gunnar Bucht och Sven-David Sandström i komposition, Pär Lindgren i elektroakustik, Arne Mellnäs i instrumentation och Bo Wallner i teori/analys. Efter diplom som pianolärare och i komposition reste hon till Amsterdam för ett års studier med tonsättaren Louis Andriessen och vidare till Paris där hon alltsedan dess bor och verkar som tonsättare. Hennes musik är högkoncentrerad, kännetecknad av stor detaljrikedom och variation i utformandet av fraser och klanger, välintegrerade processer som hålls ihop av en nästan fysisk rörelse i föränderlig metrik. Utgångsramarna kan beskrivas som rum: intervall-, register- och tidsrum där materialet bearbetas genom olika tidslager och kontrasterande termer som ljust/mörkt, lätt/tungt. Återkommande melodiceller förminskas och förstoras vilka tillsammans bildar ett slagsmönstervävdärständigtnyaaspekterhållerspänningen uppe i nästan viktlösa tillstånd. Musiken är ofta relaterad till en förnimbar, ibland dold, töjbar puls. Denna realiseras genom en föränderlig metrik mellan (överlappande) till- och avtagande pulslängder. Bland hennes senaste kompositioner finns kammarmusikstycket Capsuled Time och orkesterverket Tornio (Flows), båda 2021.

Willemark Stig upp

Trad Älvdalspolska

Trad. Jan Orbina, efter Inga Juuso

Nelson Gillesnoulen

Willemark Ra Weg 7 min

Trad. Den ljusa dag

Jormin En gång

Lördag 20 maj 2023: Evenemanget slutar ca kl 13.30

Medverkande

Karin Nelson innehar en professur i orgel och kyrkmusik vid Norges musikkhøgskole i Oslo samt är professor i orgel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Förutom konsertverksamhet i Sverige och utomlands har Nelson gjort ett flertal skivinspelningar, varav ett flertal tillsammans med andra musiker från olika genrer där improvisation ingår som ett naturligt element. Karin Nelson är född i Skellefteå. Efter musiklärar- och kyrkomusikerexamina från musikhögskolorna i Piteå och Göteborg fortsatte orgelstudierna på diplomutbildningen i Göteborg, följt av orgel- och cembalostudier vid Sweelinckkonservatoriet i Amsterdam. Hon var under ett flertal år organist i Hagakyrkan i Göteborg och har spelat länge med Göteborgs Symfoniker.

Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare. Efter åren på Musikhögskolan i Stockholm har hon, på egen hand eller i samarbete med andra, ständigt vidgat sitt uttryck. Med åren har Willemark alltmer kommit att framstå som en av Nordens mest mångsidiga artister – mycket för sin unika förmåga att forma olikheter till en odelbar helhet. Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav. Willemark har som sångerska och spelman arbetat tillsammans med en rad musiker i olika genrer, här kan nämnas Frifot, Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Anders Jormin, Ale Möller, Marilyn Mazur, Kirsten Bråten Berg, Det Norske Kammerorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. En annan del av hennes skapande utgör komponerandet – hon har i alla olika konstellationer under åren komponerat och arrangerat en mängd musik. Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland fem Grammisar, varit nominerad till Nordiska rådets musikpris, är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien samt Riksspelman. 2011 mottog hon utmärkelsen Litteris et Artibus . 2017 utsågs hon till Hedersdoktor vid Högskolan i Dalarna och valdes också in som ledamot i hederskollegiet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Relaterade klipp
Introduktion: The queen of pipes

Vår orgelexpert avslöjar vad som ger den nya orgeln sin unika klang!

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2021-2022 En orgelbyggare med anor

Historien om Rieger Orgelbau i Österrike

Nr 1 2021-2022 Med orgeln i Göteborg

Mångsidiga Karin Nelson ser fram emot orgelinvigningen

Försoningens toner
23 sep 12.30

Låt tonerna från den mäktiga konserthusorgeln bli ditt sällskap på en inre resa. Amerikanska organisten Kimberly Marshall är vår guide i en meditativ lunchkonsert i försoningens tecken. Ett själsligt nyår till musik.

Läs mer
Yogakonsert: Utrymme
15 okt 11.00

Ett härligt yogapass med Yoga Lene till musik spelad live på den nya konserthusorgeln.

Köp biljetter
Passionerat med Pathétique
19 okt 19.30

Bli förförd av Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Olivier Latry orgel.

Läs mer
Visor till de saknade
4 nov 12.30

En stunds vila i allhelgonatid till lunchtoner som ger oss tid att tänka på dem vi saknar. Norske organisten Iver Kleive lämnar ingen oberörd med sin melodiska mix av folkvisa, jazz och koraler.

Läs mer
Från mörker till ljus
3 feb 12.30

Ute råder vintermörkret men hos oss är ljuset varmt. Vi firar ljusets återkomst med orgelns skimrande toner och orgelmästaren Hans Davidsson är vår musikaliska guide.

Läs mer
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024