Från Podiet nr 1 2021-2022 En orgelbyggare med anor

Historien om Rieger Orgelbau i Österrike

I orgelkretsar nämns Rieger Orgelbau med vördnad och respekt, inte så konstigt med tanke på vilka imponerande byggprojekt man genomfört det senaste decenniet.

Vad sägs om orgeln i historiska Stefansdomen i Wien, orgeln i den nya och arkitektoniskt bländande Parisfilharmonin eller flera större orglar i Kinas ledande konsert- och kulturcentra? Det säger något om skickligheten hos denna specialistfirma som började som ett litet familjeföretag i Jägersdorf.

Oljeporträtt av Franz Rieger

Det var Franz Rieger som efter utbildning i Wien, lärlingsår på vägarna och slutligen med mästarbrev i fickan år 1845 grundade Rieger Orgelbau i den lilla staden Jägersdorf, i dag tjeckiska Krnov, i Österrike-Ungern nära gränsen till Polen. Firman och framgångarna växte med åren och Rieger-orglar kunde höras inte bara i hemlandet utan också i Norge, Istanbul, Gibraltar, Rom, Jerusalem, Tyskland och Ryssland.

1873 erhöll Rieger guldmedalj för en av sina modeller vid världsutställningen i Wien vilket var gynnsamt för exporten. Krig och konflikter i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet påverkade givetvis verksamheten men Riegers söner och deras efterkommande ledde tillverkningen genom de svåra åren. 1924 övertogs företaget av Joseph von Glatter-Götz, vän till familjen Rieger och den som med framgång utvecklat verksamheten under flera år.

Svartvitt gammalt foto på entrégrinden till orgelfabriken.

Som skylten tydligt anger var Rieger kunglig och kejserlig hovleverantör i Österrike-Ungern

Efter andra världskriget flyttade företaget till Schwarzach-Voralberg i västra Österrike, nära Bodensjön och gränsen till Schweiz och Liechtenstein. Där pågår tillverkningen än i dag. Rieger har under åren blivit känt både för kvalitativ serietillverkning av mindre orglar liksom specialbyggen i romantisk stil och orglar mer trogna barocken. Bland berömdheter som intresserat sig för Riegers orglar finns humanisten och organisten Albert Schweitzer, tonsättaren Paul Hindemith och dirigenten Herbert von Karajan.

Orgeltillverkning vid fabriken i Jägersdorf kring förra sekelskiftet.

1972 restes en ny företagsbyggnad som 1992 väsentligt utökades med goda utrymmen för modern tillverkning enligt tidens krav. Rieger har eget kök med matsal och en uppskattad ölträdgård. Vid denna tid fastställdes också nya, högre ambitioner för instrumenten: en självständig klang med målet att vara så flexibel som möjligt för varje stil inom orgelmusiken. Det gällde också instrumentens arkitektur där moderna former anpassas till de mestadels historiska byggnaderna.

Riegers mäktiga orgel i Parisfilharmonin stod färdig 2015.

Att man lyckats visar de nämnda exemplen i inledningen – Riegers formidabla orglar har hyllats över hela världen för sin kvalitet och mångsidighet. Företaget leds sedan 2003 av Wendelin Eberle som med sin erfarna stab av specialister i olika fack – från finsnickare till digitala experter – ser till att Rieger ligger i framkant inom sitt område.

En modern orgel kräver en omfattande och specialiserad kunskap. I tillverkningen förenas träbearbetning, metallbearbetning, klangkännedom, teckning, elektronik, arbete med olika material som läder, filt och syntetmaterial samt monteringsarbete över hela världen. Intresserad? I februari 2022 anordnar Rieger framtidsdagar för blivande orgelbyggare.

Text Stefan Nävermyr
Foto Rieger orgelbau