Göteborgs Konserthus Inställt: Beethoven-maraton

Evenemanget har ägt rum. Vi hoppas kunna hitta ett nytt datum längre fram. Köpt biljett återbetalas.

Speltid ca: 2 t 45 min inkl paus Scen: Stora salen
495 kr Student 371 kr

Evenemanget har ägt rum

Som följd av regeringens beslut angående folksamlingar är det inte möjligt att genomföra Beethoven-maraton den 26 september 2020. Evenemanget är därför inställt och vi hoppas kunna hitta ett nytt datum längre fram. Köpt biljett återbetalas. Information om återbetalning:

  • Biljetter köpta via Dibs/Nets på gso.se återbetalas automatiskt till det kontokort som använts.
  • Har du biljetter som är betalda med Bankgiro eller med presentkort, vänligen skicka ett mail till biljett@gso.se med bokningsnummer och kompletta bankuppgifter. Återbetalningen görs sedan inom två veckor.
  • Service- och distributionsavgifter återbetalas ej vid flyttat eller inställt evenemang. Sista dag för återlösen av biljetter är 30 augusti 2020. Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Göteborgs Konserthus biljett@gso.se

Mer info om beslutet att förändra/ställa in/flytta evenemang finns här.

Beethovens nio symfonier på en dag! Vid ett unikt tillfälle går Göteborgs två stora orkestrar samman för att fira Beethovens 250-årsjubileum. Vid denna konsert får vi uppleva Symfoni nr 7, 2 och 9 i Göteborgs Konserthus.

Beethoven har blivit tokig! Det var reaktionen efter uruppförandet av sjunde symfonin. Det hade i och för sig många tyckt innan dess, men detta?

Man ska dock ta diagnosen med en smula salt. Finns det något mer gripande än andra satsens passacaglia med sitt hypnotiskt upprepade tema? Det har i våra dagar hörts som motiv i filmer, tv-serier, reklam. Och vem kan motstå den glödgade energin i finalen? En enkel folkdansmelodi – det enkla är det svåra – som stegrar för varje allt snabbare runda på dansgolvet i det eviga tills paren faller samman i varandras armar. Galenskapen var inte långt borta.

Många korn och groddar till Beethovens kommande symfonier kan spåras till andra symfonin: här blev Beethoven Beethoven och ingen annan. ”I andra symfonin finns material till 20 verk” sa han senare och han hade rätt. Den är fylld av idéer och infall, som ett barn eller en tonåring som inte kan sluta berätta om sina tankar och intryck, och hur fantastiskt är det inte att lyssna på?

Några av melodifragmenten från andra symfonin dyker upp i den nionde symfonin, kronan på hans verk. Dikten Till glädjen av Schiller, också betraktad som en maktmotståndare, fängslade Beethoven. I revolutionens tecken en appell för förbrödring och kärlek. För detta det största av ämnen krävdes de största av styrkor: orkester, kör, sångsolister. Det blev en symfoni som simmade över alla bräddar med en längd på 70 min. Och visst är slutsatsen Till glädjen fin, men glöm inte de tre tidigare satserna: det är inte målet som är meningen, det är vägen dit.

Ett maraton kräver vätska och näring

Även om Beethoven själv sägs ha satt musiken före umgängeslivet, så finns det all anledning att mötas över en bit mat eller något att dricka under en heldag i sällskap av hans symfonier. Konserthusets och Operans restauranger och serveringar håller öppet, så boka gärna i förväg och pusta ut en stund mellan konserterna eller i paus.

Program



Paus 25 min


Medverkande



Ida Falk Winland sopran

Katarina Giotas mezzosopran

Michael Weinius tenor

Fredrik Zetterström baryton

Eva Ollikainen dirigent


GöteborgsOperans Kör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang