Göteborgs Konserthus Durationer: Rummets rymder

Evenemanget har ägt rum. Samtal om rummets betydelse för lyssnande med författaren och kritikern Magnus Haglund samt Ensemble Makadam. Samtalet är en del av konsertinstallationen Durationer.

Scen: Götaplatsfoajén
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

I en miniessä pratar författaren och musikkritikerna Magnus Haglund om rummets betydelse för lyssnandet, med utgångspunkt i Morton Feldmans musik samt Nils-Einar Erikssons formuleringar om Göteborgs Konserthus. Samtalet är en del av ”konsertinstallationen” Durationer där Ensemble Makadam laborerat med tid och rum, klang och lyssnande i olika former i samarbete med tre tonsättare.

Med utgångspunkt i den amerikanske kompositören Morton Feldmans sena arbete med långa tidslängder och arkitekten Nils-Einar Erikssons formuleringar av akustikens förutsättningar i skapandet av Göteborgs Konserthus, gör Magnus Haglund ett försök att ringa in rummets betydelser för lyssnandet och klangernas liv.

Denna miniessä följs av ett samtal med medlemmarna i ensemblen Makadam kring tystnadens roll i Morton Feldmans musik och vad det betyder att gestalta den på nya och utmanande vis.

Magnus Haglund är författare och kritiker i Göteborgs-Posten. Hösten 2016 publicerade han boken Lyssnare, en essä om ljud och konst, och arbetar för närvarande med en biografi om Wilhelm Stenhammar.

Durationer

Konsertinstallationen Durationer kan upplevas i entréhallen i Göteborgs Konserthus den 4-10 september. Under samma period kommer varje tonsättare också att få sina verk presenterade i sin helhet och så gör ensemblen två konserter med eget programinnehåll.

Durationer genomförs i samarbete mellan Göteborgs Konserthus, Levande Musik och Ensemble Makadam. Med stöd från Statens Musikverk och Kulturrådet.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter