Stäng
Meny
lör
18
sep
Kl 15.00
Flera datum

Hannigans överraskning

Göteborgs Symfoniker, Barbara Hannigan dirigent, Tuuri Dede mezzosopran, Aphrodite Patoulidou sopran

Hannigans överraskning

Göteborgs Symfoniker, Barbara Hannigan dirigent, Tuuri Dede mezzosopran, Aphrodite Patoulidou sopran

Barbara Hannigan förbereder sina konsertprogram in i minsta detalj. Det som vid konserten känns så spontant och självklart följer en noggrant utarbetad plan.

Claude Viviers djupt kända musik kan följas av en spänstig Haydn-symfoni och därefter en rörande vaggsång från förra sekelskiftet. Och det är just vad vi får vara med om vid denna konsert!

Solister är sångarkollegerna Aphrodite Patoulidou och Tuuri Dede.

Sångerskorna Aphrodite Patoulidou och Tuuri Dede.

Barbara Hannigan är förste gästdirigent hos Göteborgs Symfoniker sedan säsongen 2019-2020, sida vid sida med Christoph Eschenbach. Hör henne berätta om sitt konstnärskap och förväntningarna inför samarbetet med Symfonikerna i intervjun.

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Program


Vivier Wo Bist Du Licht?
23 min


Haydn Symfoni nr 26
17 min


Vivier Lonely Child
19 min


Busoni Berceuse élégiaque
10 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Barbara Hannigan Dirigent

Sopranen och dirigenten Barbara Hannigan är från och med denna säsong förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker, en titel hon delar med Christoph Eschenbach. Hon besökte senast Göteborg i december 2018 för tre framföranden av Stravinskys opera Rucklarens väg i regi av Linus Fellbom - en föreställning som höjdes till skyarna av recensenterna: "Ett lika spänstigt som svängigt och oavbrutet njutbart musicerande" (Martin Nyström, DN). Det var också invigningsproduktionen för Barbara Hannigans mentorprojekt Equilibrium Mentoring Initiative som ger unga artister möjlighet att framträda med framstående orkestrar på ledande scener världen runt. Barbara Hannigan gjorde sin första konsert med Göteborgs Symfoniker 2013 - redan det en succé - och var säsongen 2015-2016 orkesterns Artist in Residence. Som dirigent är hon aktuell med engagemang hos London Symphony Orchestra, Franska Radions filharmoniker, Cleveland Orchestra, Ludwig-orkestern, Toronto Symphony Orchestra, Danska Radions symfoniorkester och Münchens filharmoniker. Som sångerska samarbetar Barbara Hannigan med världens ledande orkestrar och dirigenter som Sir Simon Rattle, Kent Nagano, Esa-Pekka Salonen, Andris Nelsons, David Zinman och Antonio Pappano. Hennes starka engagemang i vår tids musik har också lett till samarbeten med tonsättare som Pierre Boulez, Henri Dutilleux, György Ligeti, Karlheinz Stockhausen, Salvatore Sciarrino och Hans Abrahamsen. Hon har gjort över 85 uruppföranden. Bland Barbara Hannigans oförglömliga rollgestaltningar på operascenen finns titelrollen i Alban Bergs opera Lulu på Hamburgoperan och La Monnaie i Bryssel. Omtalad är också rollen som Marie i Berndt Alois Zimmermanns Die Soldaten på Bayerska statsoperan i München, för vilken hon belönades med det tyska teaterpriset Der Faust. Hon har också framträtt på Lincoln Center i New York och Covent Garden i London. Barbara Hannigans debutalbum som sångare och dirigent, Crazy Girl Crazy, släpptes 2017 och fick både en Grammy och en Juno för bästa vokalalbum. Hon har tidigare fått en rad utmärkelser för sina inspelningar, bland annat Gramophone och Edison award och Victoires de la Musique. Barbara Hannigan är ledamot av Kungliga musikaliska akademin i Stockholm och erhöll 2018 det stora Rolf Schock-priset.


Tuuri Dede mezzosopran


Aphrodite Patoulidou sopran


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!