Göteborgs Konserthus Also sprach Zarathustra

Magnifik klangprakt med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Johan Dalene violin.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Inledningen till Also sprach Zarathustra är en av den klassiska musikens mest kända avsnitt och kan i den bemärkelsen bara jämföras med Beethovens femma. Den monumentala tondikten av Richard Strauss är mycket mer än bara den effektfulla inledningen. Här finns också vackra stråkpassager och magnifik klangprakt där Göteborgs nya konserthusorgel har en framskjuten roll. Musiken bygger på den tyske filosofen Friedrich Nietzsches bok Also sprach Zarathustra – Så talade Zarathustra – som är en tät och mångbottnad essä om filosofi, människa och moral.

Under konserten möter vi också den svenska superbegåvningen Johan Dalene som är solist i Samuel Barbers tillbakablickande violinkonsert. Kvällen inleds med musik av Londonfödda men i USA verksamma tonsättaren Anna Clyne.

Violinisten Johan Dalene med instrument.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Anna Clyne.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! En musiker från Göteborgs Symfoniker ger dig berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om hur det är att spela de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program

Anna Clyne Color Fields 15 min

Barber Violinkonsert 25 min

Paus 25 min

R Strauss Also sprach Zarathustra 32 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland.

Johan Dalene violin

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2014-2015 Tonsättarporträtt: Richard Strauss 150 år

Ideologier och stater förfaller och faller, men konsten består. Eller? Det har blivit allt svårare att se den trösten.

Den mänskliga rösten
28 sep 19.30

Gripande drama med Göteborgs Symfoniker och dirigerande sopranen Barbara Hannigan.

Läs mer