Göteborgs Konserthus Also sprach Zarathustra

Evenemanget har ägt rum. Magnifik klangprakt med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Johan Dalene violin.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Inledningen till Also sprach Zarathustra är en av den klassiska musikens mest kända avsnitt och kan i den bemärkelsen bara jämföras med Beethovens femma. Att musikens inledande del användes i Stanley Kubricks film ”2001: A Space Odyssey” gjorde den än mer välkänd. Den monumentala tondikten av Richard Strauss är mycket mer än bara den effektfulla inledningen. Här finns också vackra stråkpassager och magnifik klangprakt där Göteborgs nya konserthusorgel har en framskjuten roll.

Musiken bygger på den tyske filosofen Friedrich Nietzsches bok Also sprach Zarathustra – Så talade Zarathustra – som är en tät och mångbottnad essä om filosofi, människa och moral.

Under konserten möter vi också den svenska superbegåvningen Johan Dalene som är solist i Samuel Barbers tillbakablickande violinkonsert. Kvällen inleds med musik av Londonfödda men i USA verksamma tonsättaren Anna Clyne.

Violinisten Johan Dalene med instrument.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Anna Clyne.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Konstverk i foajén

I anslutning till konserten visas konstverket Pixilation (2019) av tonsättaren Johan Svensson, komponerat för två keyboards, ljus och samplingar och speciellt anpassat för Göteborgs konserthusfoajé. Tätt sammankopplade ljud- och ljuskällor skapar sammanflätade animationssekvenser som utvecklar sig över tid på insidan av ljustäta tält. Låt dig omslutas av mörker och upplev hur basfrekvenserna fyller rummet.

Installationen innehåller blinkande lampor och stroboskop.

ProgramPaus 25 min


Torsdag 16 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Fredag 17 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 4 2022-2023 Tonsättarporträtt: Samuel Barber

Lär känna tonsättaren Samuel Barber (1910-1981).

Nr 2 2014-2015 Tonsättarporträtt: Richard Strauss 150 år

Ideologier och stater förfaller och faller, men konsten består. Eller? Det har blivit allt svårare att se den trösten.

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter