Göteborgs Konserthus INSTÄLLT: Stenhammar 150 år – orkestermusiken

Evenemanget har ägt rum. Abonnemangskonserten är inställd. Köpta biljetter betalas tillbaka och abonnenter kompenseras.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
340-500 kr Student 170-250 kr

Evenemanget har ägt rum

Abonnemangskonserten är tyvärr inställd. Vi återkommer så snart vi kan till er som är berörda med detaljinformation om vad som gäller kring till exempel kompensation. Generellt gäller att vi återköper alla biljetter till Göteborgs Symfonikers egna arrangemang, enskilda såväl som inom abonnemang.

Återbetalning sker automatiskt så snart vi vet hur vårsäsongen påverkas, dock senast 1 juni 2021. Mer info om hur återbetalningen går till och beslutet att ställa in/flytta evenemang finns här.

Det är högt tryck på biljettkontoret och vi hoppas att ni kan ha överseende med att det kan ta extra lång tid att få svar. Vid frågor, kontakta biljettkontoret: biljett@gso.se, 031-7265300.

Nästa biljettsläpp planeras till 27 februari kl.11.00 och gäller konserterna i perioden 28 mars-6 juni. Du som är abonnent har online-förtur till biljetterna via din webbprofil med start den 26 februari kl. 11.00.

Varmt välkommen att också ta del av konsertutbudet på GSOplay, när och var du vill.

——————————–

Visst ska Wilhelm Stenhammar hyllas efter noter – han var ju en av Göteborgs, Sveriges och Nordens ledande musikpersonligheter under 1900-talets början.

Säsongens Artist in Residence Nina Stemme sjunger hans sånger och Göteborgs Symfoniker spelar den andra, mästerliga andra symfonin under chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali.

Program

WILHELM STENHAMMAR (1871-1927) EXCELSIOR! SYMFONISK UVERTYR OP 13 Många har menat att Stenhammars Excelsior! är starkt influerad av Wagner men här finns onekligen åtskilligt som skulle visa sig vara äkta Stenhammar. Titeln kan tolkas som "framstormande och uppåtsträvande", och föredragsbeteckningen på huvudtemat är "lidelsefullt upprört". Partituret är daterat Berlin 4 september 1896. Man vet att Stenhammar vid denna tid sett en föreställning av Goethes Faust i den tyska huvudstaden och att han köpt Goethes samlade verk. Böckerna är bevarade och man kan se att volymen med Faust är flitigt läst. Även om han tydligen haft Faust som litterär förebild så har dramat bara hjälpt till att skapa stämning. Har någon del av Faust varit den direkta inspirationen så är det samtalet mellan Faust och hans betjänt Wagner direkt efter Prolog i himlen och Natt. Uvertyren tillägnades Berlinfilharmonikerna vilket kanske kan tyckas vara övermodigt för en 25-årig tonsättare som här skrivit sitt allra första orkesterverk. Men denna berömda orkester uruppförde uvertyren under ett gästspel i Köpenhamn den 28 december 1896 med en av tidens mest beundrade dirigenter, Arthur Nikisch. Recensenterna tyckte att uvertyren var harmoniskt traditionsbunden och stod i skuld till den tyska romantiken. Den blev inte någon större succé och man tyckte inte att den levde upp till namnet. Men kanske hade man inte lagt ner speciellt stort arbete vid repetitionerna. När Stenhammar själv tog med verket på sin debutkonsert som dirigent med Kungliga hovkapellet i Stockholm den 16 oktober 1897 blev det en vacker framgång. STIG JACOBSSON

Paus 25 min

Stenhammar Symfoni nr 2 45 min

Stenhammar Mellanspel ur kantaten Sången 5 min

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har redan en internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och blir 2021 chefdirigent för Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland. Santtu-Matias Rouvali samarbetar regelbundet med ett flertal orkestrar i Europa och USA, bland dem Franska Radions filharmoniker, Oslo filharmoniker, Bambergs symfoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Minnesota Orchestra och Detroit Symphony Orchestra. Denna säsong debuterar han med Berlins filharmoniker, New York Philharmonic och Concertgebouworkestern. Den första två volymerna av Sibelius kompletta symfonier med Santtu-Matias Rouvali och Göteborgs Symfoniker (Alpha) har hyllats av en enig kritikerkår. Bland priserna de erhållit finns Gramophones Editor's Choice award, tChoc de Classica, Tyska kritikerpriset och Diapason d'Or "Decouverte". 2018 utkom en dubbel-cd där Santtu-Matias Rouvali dirigerar violinkonserter av Bernstein, Korngold och Rozsa med Baiba Skride som solist. Flera inspelade konserter med Santtu-Matias Rouvali och Göteborgs Symfoniker finns på gsoplay.se.

Nina Stemme solist

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2020-2021 Nina Stemme

Säsongens Artist in Residence är en av vår tids ledande internationella sångare med många krävande rolltolkningar på Operahus över hela världen på sitt CV. I vinter gästar hon Göteborgs Symfoniker med tre olika program.