Göteborgs Konserthus Bartóks konsert för orkester

Evenemanget har ägt rum. Fantastisk klassiker med Kungliga Filharmonikerna och Alan Gilbert dirigent.

Speltid ca: 1 t 45 min inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Konsert för orkester är en musikalisk milstolpe komponerad i USA dit Béla Bartók flytt från nazisterna som härjade i Europa. Bartók hade hankat sig fram några magra år i New York, men hade börjat få känningar av det som senare skulle diagnosticeras som leukemi. Kanske kände han att livet var på väg att rinna ut när han skrev sin Konsert för orkester, för den här musiken är som en sammanfattning av Bartóks hela musikaliska gärning. Här finns hans stora kärlek till folkmusik, dessutom är det mycket vackert. Denna kväll leder Alan Gilbert gästande Kungliga Filharmonikerna i denna fantastiska 1900-talsklassiker.

På programmet står också dramatiska Amphitheatre av australiske tonsättaren Brett Dean och Stravinskys verk Symfoni i tre satser. Igor Stravinsky anses som 1900-talets kanske mest betydelsefulla och inflytelserika tonsättare. Hans bidrag till musikhistorien är ovärderligt och hans påverkan både på sin samtids och efterföljande generationers kompositörer placerar honom i en särställning i musikhistorien.

Amerikanske dirigenten Alan Gilbert tillträdde hösten 2019 som chefdirigent för Hamburgs NDR Elbphilharmonie och från 2021 är han musikchef vid Kungliga Operan i Stockholm. Alan Gilbert var chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000–2008 och därefter chefdirigent för New York Philharmonic Orchestra.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

 

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

ProgramPaus 25 min


Fredag 21 april 2023: Evenemanget slutar ca kl 19.45

MedverkandeFrågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 4 2021-2022 Béla Bartók,1881-1945

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang