Göteborgs Konserthus Romantiska rariteter

Evenemanget har ägt rum. Variationsrikt när storslagna konserthusorgeln tar ton i Grande Pièce Symphonique med organisten Mikael Wahlin vid spelbordet.

Speltid ca: 1 t ingen paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Med ett varierat program byggt kring César Francks Grande Pièce Symphonique bjuder Mikael Wahlin oss med på en orgelkonsert fylld av romantiska rariteter.

Organisten Mikael Wahlin sitter vid sitt instrument.

Med tonsättaren César Franck (1822-1890) inleddes en närmast obruten fransk tradition med komponerande organister. Bakgrunden till detta var den symfoniskt inspirerade orgeltyp som skapades av den geniale orgelbyggaren Aristide Cavaillé-Coll och som kom att dominera franskt orgelbyggeri under mitten och senare delen av 1800-talet. César Francks Grande Pièce Symphonique ingår som det andra stycket ur samlingen Six Pièces, publicerad 1868. Det består av en enda stor sats, men med tydlig uppdelning i olika avsnitt – en av dem med inspiration från Beethovens nionde symfoni.

Konserthusets orgels spelbord fotad på podiet med ett sken kring sig.

Provlyssna

Lär känna organisten Mikael Wahlin.

Lär känna César Francks Grande Pièce Symphonique.

Titta in i orgeln

Orgeln kallas ”instrumentens drottning” och det av en god anledning: inget annat akustiskt instrument är så variationsrikt i klang och dynamik, från den allra svagaste, ensamma ton till massiva ackord som får det att vibrera i golv och väggar. Det gör det garanterat i Stora salen i Göteborgs Konserthus när ljudet från de över 9000 orgelpiporna fyller rummet. Instrumentet är så stort att en del av orgelpiporna byggts in under publiken i salongen – när du sitter på parkett känner du vibrationerna från baspiporna!

Program

Calkin Hommage a Mozart 5 min

Wolstenholme Cantilene i ass dur 6 min

Bunk Fantasie Op. 57 13 min

Laurin Divertimento 2 min

Wahlin Divertimento 4 min

Karg-Elert Romantic retrospective view 7 min


Medverkande


Relaterade klipp
Introduktion: The queen of pipes

Vår orgelexpert avslöjar vad som ger den nya orgeln sin unika klang!

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2022-2023 Morgonjympa på schemat

Vem har inte önskat sig en personlig tränare? Den nya konserthusorgeln har fyra stycken.

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang