Göteborgs Konserthus Inställt: New Things to Come

Evenemanget har ägt rum. Point Music Festival 2020 är inställd på grund av corona-pandemin. Köpta biljetter kommer att betalas tillbaka.

Speltid ca: 3 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
490 kr Student 245 kr

Evenemanget har ägt rum

Point Music Festival 2020 är tyvärr inställd på grund av corona-pandemin. Köpta biljetter kommer att betalas tillbaka. Den omfattande hanteringen kan ta tid, men alla biljettköpare kommer att kontaktas via mail. Tack på förhand för förståelse och tålamod. Vid frågor, kontakta vårt biljettkontor: biljett@gso.se, 031-7265300.

Förvänta dig det oväntade. Sällan har det välbekanta uttrycket varit lika giltigt som när det gäller Richard Ayres. Gång på gång överraskar den brittiskfödde tonsättaren både kritiker och publik med sina egensinniga kompositioner. Ibland rörande och stillsamt vackra, ibland ilsket explosiva, alltid färgstarka och ofta med en humoristisk touch. I kväll är det världspremiär för hans senaste verk – No 52.

Uruppförandet av Ayres konsert följs av Beethovens femte pianokonsert, ”Kejsarkonserten”. ”Dess andra sats, som kanske är det vackraste som någonsin komponerats, är närmast en uppenbarelse av oförstörd skönhet.” Musik som skapades när tonsättaren inte längre hade hörseln i behåll. Citatet är från Bent Sørensen som tonsatt kvällens tredje verk, Schreie und Melancholie, inspirerad av Beethovens sena, märkliga musik. För framförandet står Tyska kammarfilharmonin med den legendariska rysktyska pianisten Elisabeth Leonskaja som solist.

Konserten avslutas med Beethovens andra symfoni som fick sitt första framförande 1803, en kritisk period då Beethoven började inse att han var på väg att mista hörseln. Men det tycks inte ha påverkat hans kreativitet: i den här musiken visar han tydligt sin originalitet och personlighet som orkestertonsättare, det första steget mot hans väldiga betydelse som musikens förnyare och revolutionär.

Program

Ayres No. 52 (Uruppförande) 20 min


Paus 15 min

Beethoven Trotsig, energisk, innerlig - föreläsning på tyska, svensk översättning på skärm 25 min

Paus 30 min

Sørensen Schreie und Melancholie 22 min


Medverkande

Deutsche Kammerphilharmonie Bremen

Patrik Ringborg dirigent

Elisabeth Leonskaja piano

Sarah Christian konsertmästare

Åke Holmquist föreläsare

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang