Göteborgs Konserthus VÄGUS: Bartók Konsert för orkester 

Oemotståndligt med Västra Götalands Ungdomssymfoniker under ledning av Kim Phipps.

Speltid ca: 1 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
160 kr Barn upp till 12 år 80 kr

Hör Västra Götalands Ungdomssymfoniker framföra det som blev ungraren Béla Bartóks livsverk, fullt av vackra strofer och minnen från hemlandets folkmusik. Dessutom hör vi den sceniska konserten Fors Majeure om vatten i alla dess former. För regin står Charlotta Sairio.

Vara med i VÄGUS

Berömda stycken eller storslagna symfonier – i händerna på VÄGUS framförs allt med den omisskännliga lust och energi som blivit deras speciella kännetecken. Orkestern består av ett 80-tal unga musiker från hela Västra Götaland i åldrarna 13-20 år, och för många blir VÄGUS ett minne för livet. Sugen på att vara med? Läs mer om hur du kan bli en del av orkestern.

Program

Scenisk konsert Fors majeure 45 min

BELA BARTÓK (1881-1945) KONSERT FÖR ORKESTER Introduzione: Andante non troppo. Allegro vivace Giuco della coppie: Allegretto scherzando Elegia: Andante, non troppo Intermezzo interrotto: Allegretto Finale: Pesante. Presto När den här musiken skrevs 1943 hade Bela Bartók två år kvar att leva. Han hade kommit till USA på flykt från ett Europa i krig och hankat sig fram under några magra år i New York. Hedersdoktoratet vid Harvard gav ingen inkomst. Därtill blev han allt sjukare, det som tidigare verkat vara tuberkulos visade sig vara leukemi. Men han komponerade vidare som alltid. Arbetet var hans liv - och nöje också, om man så vill. Likt ett barn vilade han genom att göra andra saker. Han var först och främst musiketnolog, det vill säga nedtecknare och insamlare av folkmusik. Och det var bland annat detta omätliga bibliotek, mer än 13000 melodier, han var så mån om att rädda undan andra världskriget. Otaliga resor i Ungern, Rumänien, Bulgarien, Slovakien och Turkiet företogs med en fonograf som minneshjälp. Dessemellan komponerade han, ovanpå det en hel massa undervisning som inkomst och omväxling, och så förstås en omfattande verksamhet som konsertpianist i många länder. Dessutom var han intresserad av att samla växter, skalbaggar, att lära sig nya språk. Palestrinas musik låg alltid på pianot och han reste aldrig utan sitt tummade partitur av Stravinskys Våroffer under armen. Finns det en diagnos för detta? skulle vi fråga i dag. Musiken Bela Bartók skrev var i högsta grad påverkad av all musik han sett och hört på sina insamlingsresor, men i de senare verken hör man också hur fascinerad han var av barockmästarna. Konserten för orkester skrevs på beställning av Sergej Kussevitskijs musikstiftelse. Bartók själv har beskrivit musiken som en resa från stränghet via en dödsbådande sång till ett livsbejakande slut. Likt Mozart komponerade han oerhört snabbt, han hann inte få ur sig en idé förrän nästa dök upp. Med en sådan kakafoni inombords är det inte underligt att han genom hela livet uppsökte tysta platser. Insamlandet av folkmusik såg Bartok själv som sin största och viktigaste gärning av mer än ett skäl: "…folkens brödraskap, brödraskap trots alla krig och konflikter. Jag försöker - så gott jag kan - att tjäna den idén i min musik: därför avvisar jag inga influenser, vare sig slovakiska, rumänska, arabiska, eller från andra källor." (Bartók, 1931) KATARINA A KARLSSON

Måndag 29 januari 2024: Evenemanget slutar ca kl 21.00

Medverkande

Västra Götalands Ungdomssymfoniker

Kim Phipps dirigent

Charlotta Sairio regissör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret