Publicerat 30 augusti 2019 Kära publik!

Det är med glädje vi önskar dig välkommen till Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus säsongen 2019-2020 som är fullspäckad med fantastiska artister och spännande program.

Det är med glädje vi önskar dig välkommen till Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus säsongen 2019-2020 som är fullspäckad med fantastiska artister och spännande program.

Vår unge chefdirigent Santtu-Matias Rouvali har givetvis en central roll under säsongen med höjdpunkter som säsongsöppningen 4-6 september och alla förberedelser inför Symfonikernas Japanturné i mars. En försmak på turnéprogrammen får ni redan 23-24 oktober då Santtu-Matias dirigerar Sjostakovitjs första violinkonsert med violinisten Fumiaki Miura.

I höst får ni också träffa de tre artister vi har knutit till oss denna säsong. Vår Artist in Residence, pianisten Leif Ove Andsnes, spelar Griegs pianokonsert vid säsongsöppningen. Han kommer tillbaka tre gånger senare under säsongen med andra program, så tag tillfället i akt att gräva djupare i denna världsartists konstnärskap!

Våra två nya förste gästdirigenter inleder också sina perioder hos oss i höst. Barbara Hannigan dirigerar och är solist i ett fantastiskt färgstarkt program 3-4 oktober. Ni kan möjligen föreställa er den dynamik som finns i spannet mellan en Haydnsymfoni och en musikalsvit av Gershwin, men jag rekommenderar er att uppleva det själva! Christoph Eschenbachs första program som titeldirigent blir Brahms Ein deutsches Requiem 18-19 oktober med Sofie Asplund och Peter Mattei som solister.

Konsertutbudet i det mindre formatet i Stenhammarsalen är helt makalöst i september och oktober. Musiker ur Symfonikerna spelar 22 september respektive 13 oktober, med ett spann från Bach till Bjarnason. 29 september görs ett unikt samarbete mellan Sveriges två främsta nutida musik-ensembler, Norbotten Neo och Gageego!, och 7 oktober får vi ett mästarmöte mellan den klassiska cellisten Andreas Brantelid och jazzsaxofonisten Marius Neset.

Det jag nog är allra mest förväntansfull inför är Symfonikernas produktion Steget på månen, 19-20 september. För att fira den första månlandningen för 50 år sedan har vi bett den isländske tonsättaren och dirigenten Daniel Bjarnason att projektera och ställa samman ett symfoniskt program för Göteborgs Symfoniker.

Projektet är en del av stans Rymdvecka och ett samarbete mellan Hasselbladstiftelsen, Universeum, Chalmers och oss på Konserthuset. I foajén blir det utställning med berömda Hasselbladfoton och astronauten Christer Fuglesang finns också på plats!

Varmt välkommen till Göteborgs Konserthus!
Sten Cranner, VD och konstnärlig chef