Publicerat 24 augusti 2023 Kära publik

"Det spelår som ligger framför oss har temat Hållbara avtryck. Vi har valt det som fokus eftersom vi vet att bakom varje stor förändring ligger en rad små beslut." Sten Cranner, Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker

Att planera en konsertsäsong liknar på många sätt vägen till att bygga en vänskap. Det tar tid och det kräver engagemang och uppmärksamhet från alla inblandade. Lyckliga dagar står stjärnorna rätt och förståelsen är självklar och ordlös.

Andra stunder skaver av irritation och missförstånd, men när det betyder något hittar man tillbaka och kommer vidare med lite större förståelse för vad som är viktigt och varför. Framför allt kräver det tillit. I vänskapens fall till den människa man ger sina förtroenden, i konsertsäsongens till de många människor som får lov att förvalta våra gemensamma upplevelser genom musiken.

Symfonikerna på scenen i stora salen, salen är full med publik.

Det spelår som ligger framför oss har temat Hållbara avtryck. Vi har valt det som fokus eftersom vi vet att bakom varje stor förändring ligger en rad små beslut. Varje individ har en möjlighet att välja vilka spår man lämnar efter sig, i naturen och hos de människor man möter. Det kräver omsorg och omtanke. Ibland mod och uppoffring. Någon gång är det en utmaning, men det spelar alltid roll hur man möter sin omvärld.

Äldre och yngre musiker kramas efter konsert.

Varje konserttillfälle är en unik stund av helt personlig och samtidigt gemensam upplevelse. Oavsett om du kliver in i konsertsalen i sällskap med någon eller ej, så länkar musiken samman alla som tar emot den, just där och då. Det är en stark och värdefull känsla. En samhörighet som löper genom tid och rum.

Jag är glad att få dela den med er och möta en höst som rymmer allt från den meditativa orgelkonserten Försoningens toner till Barbara Hannigans Sfäriska klanger med vänskapen i centrum och Verdis Requiem under ledning av Andrés Orozco-Estrada.

Hjärtligt välkomna att dela säsongen 2023-2024 med Göteborgs Symfoniker och alla oss som älskar musiken, de minnen den viskar om och den framtid den lovar.

Vi ses på konserterna!

Sten Cranner
Vd och konstnärlig chef
Göteborgs Symfoniker

Glad Sten Cranner med invigningsprogrammet under armen.