Göteborgs Konserthus Adès nya violinkonsert med Kuusisto

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Pekka Kuusisto violin

Speltid ca: 1 t 30 min ingen paus Scen: Stora salen
365-525 kr Student 183-262 kr

Evenemanget har ägt rum

Som den förste finländske violinisten någonsin tog fenomenale Pekka Kuusisto 1995 hem förstapris i den prestigefyllda Sibeliustävlingen. Det blev också starten på hans internationella solistkarriär. Här möter vi honom som solist tillsammans med Santtu-Matias Rouvali och Göteborgs Symfoniker i två verk: Thomas Adès färska Märchentänze (”Sagodanser”) för violin och orkester och Vaughan Williams både vemodiga och glädjefulla The Lark Ascending. Sibelius gåtfulla fjärde symfoni kröner konserten.

Pekka Kuusistos konstnärskap är inspirerande och nyskapande. Kanske upplevde ni honom i Göteborgs Symfonikers månlandningskonsert hösten 2019, där han lekte såväl med musiken som med projiceringar av sig själv på månens yta. Här ett exempel på hur personligt och innerligt han förhåller sig till såväl musiken som sina medmusiker.

Vaughan Williams svävande idyll The Lark Ascending, som inleder konserten, har sina rötter i den engelska folkmusiken, naturlyrik och eterisk skönhet sida vid sida med lantliga dansrytmer. Det senare spåret tar också engelsmannen Thomas Adès upp i sina Märchentänze (”Sagodanser”) vars fyra satser hämtat stoff från engelsk folkton. Satsen En sånglärka är ett kollage av pigg fågelsång där orkesterinstrumentens imitationer klingar fritt tillsammans med solisten och framkallar bilden av en hänförd flock sånglärkor på kullarna och fälten i England under våren.

Konserten får sin värdiga avrundning med Sibelius fjärde symfoni, och här beträder vi historisk mark.  Symfonin har stått på Symfonikernas repertoar i över 100 år och orkestern har fått insikter av dess högsta auktoritet: tonsättaren själv. 1915 dirigerade han Göteborgs Symfoniker vid ett framförande i Konserthuset på Heden: ”Glädjen att få spela under den geniale tondiktarens personliga ledning och tolka hans innehållsrika och intresseväckande tonskapelser meddelade en väldig lust åt föredraget och en animerad iver att till det yttersta spänna förmågan, som också åstadkommo synnerligen vackra resultat.”

Denna tradition hålls levande med orkesterns chefdirigent Santtu-Matias Rouvali som med den gåtfulla och gripande fjärde symfonin fortsätter sin resa genom tonsättarens symfonier. Inspelning sker för franska Alpha Classics vars tidigare Sibelius-utgåvor hyllats av internationell press.

Ingen introduktion till konserten

Hösten 2021 ger vi inga introduktioner till konserterna på grund av pandemin. Verkkommentarer om aktuellt program för just den här konserten hittar du i samband med verkens namn under rubriken Program på denna sida. Ännu fler infallsvinklar och nycklar till den klassiska musiken får du i Konsertmagasinet Podiet och föreläsningsserien Klassisk kuriosa.

Program
Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter