Göteborgs Konserthus Säsongsöppning: Santtu-Matias Rouvali

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Vadim Gluzman violin

Speltid ca: 1 t 15 min ingen paus Scen: Stora salen
500 kr Student 250 kr

Evenemanget har ägt rum

På grund av rådande restriktioner kan vi tyvärr bara välkomna en mycket begränsad publik till konserterna i september. Det innebär att samtliga abonnemangsplatser till denna konsert återlöses och pengarna återbetalas. Vi beklagar att det här drabbar er och vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt komma tillbaka till ett normalläge där ni självklart har era bokade stolar och kan se fram emot en trygg upplevelse tillsammans i Konserthuset.

Del tre av säsongsinvigningen med Symfonikernas chefdirigent Santtu Matias Rouvali – men han är inte ensam. Gästsolist är den eminente violinisten Vadim Gluzman. Under fredagens konsert spelar den skicklige israelen Peteris Vasks Violinkonsert nr 1, ”Distant Light”.

Säsongsöppningskonserten den 9 september med pianisten Yuja Wang livesänds via GSOplay.

Violinisten Vadim Gluzman spelar passionerat på sitt instrument.

Violinkonserten skrevs till vännen och violinisten Gidon Kremer och inspirerades av dennes bok Fragment från barndomen: ”Stämningarna i denna bok var en avgörande influens när jag komponerade konserten.” Peteris Vasks musik är ofta starkt personlig och full av vemod och lidande, men också av framtidstro och hopp.

Konserten inleds med Carl Nielsens Saga-dröm, en titel som väcker de precis rätta bilderna i denna fria musikaliska gestaltning av sagohjälten Gunnars dröm om en bättre värld för människan.

Och naturligtvis ska Sibelius inte saknas i detta program med musik från länderna kring Östersjön. Hans tredje symfoni välkomnar med öppna armar och sann glädje men är emellanåt så försynt och behaglig att man knappt märker den… tills finalens varma solljus bländar oss i sin rytmiska och medryckande dans.

Ingen introduktion till konserten

Hösten 2021 ger vi inga introduktioner till konserterna på grund av pandemin. Verkkommentarer om aktuellt program för just den här konserten hittar du i samband med verkens namn under rubriken Program på denna sida. Ännu fler infallsvinklar och nycklar till den klassiska musiken får du i Konsertmagasinet Podiet och föreläsningsserien Klassisk kuriosa.

Program
Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang