Göteborgs Konserthus En glittrande jul

Evenemanget har ägt rum. Julkonsert med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble, presentatör Tomas von Brömssen.

Speltid ca: 1 t 15 min Scen: Stora salen
365-525 kr Student 183-262 kr

Evenemanget har ägt rum

Välkomna till årets julkonsert med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble i julsångerna vi alla känner till och längtar efter, bland annat Jul, jul, strålande jul och delar ur Händels Messias.

De är lika viktiga för julstämningen som doften av granbarr, pepparkakor och glögg, liksom snön som knarrar under skorna på väg till Konserthuset (om vi har tur). Tomas von Brömssen gör oss sällskap som årets presentatör!

Tomas von Brömssen sitter vid en spegel med stormhatt på huvudet och klarinett i handen.

Ingen introduktion till konserten

Hösten 2021 ger vi inga introduktioner till konserterna på grund av pandemin. Verkkommentarer om aktuellt program för just den här konserten hittar du i samband med verkens namn under rubriken Program på denna sida. Ännu fler infallsvinklar och nycklar till den klassiska musiken får du i Konsertmagasinet Podiet och föreläsningsserien Klassisk kuriosa.

Program

Montgomery Starburst 3 min

Moraeus Koppången 3 min

Corelli Concerto grosso g-moll op 6:8 "Julkonserten" 13 min

Adam O helga natt 6 min

Gounod Ave Maria 4 min

Stravinsky sats 2 ur Konsert i D 2 min

Reger Marias vaggsång 2 min

Nordqvist Jul, jul strålande jul 3 min

Händel Messias: For Unto Us a Child is Born 4 min

Händel Messias, 12. Pifa, recit, 13. accompagnato, 14. accompagnato 3 min

Händel Messias: Glory to God 2 min

Händel Messias: Rejoice 5 min

Mozart Presto ur Serenad nr 9 "Posthornsserenaden" 4 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Den karismatiska och vokalsäkra koloratursopranen Sofie Asplund har briljerat i sina stora rolldebuter på så väl GöteborgsOperan som Kungliga Operan i Stockholm. Hon blev 2018 första artisten någonsin att tilldelas det nyinstiftade Schymberg Award. Sofie Asplund rolldebuterade föregående säsong som Musetta i livestreamade konsertversioner av La Bohème från GöteborgsOperan och på samma scen sjöng hon för första gången Waltvogel i den filmade produktionen av Wagners Siegfried. Hon medverkade även som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under firandet av Stenhammar 150 år och som solist i SVTs Kulturfrågan Kontrapunkt. Säsongen 2019-2020 gjorde Sofie Asplund rollen som Susanna i Figaros Bröllop i Göteborg och ett flertal viktiga solistframträdanden, bland dem Brahms Requiem under ledning av Christoph Eschenbach med Göteborgs Symfoniker, och soloframträdande under Nobelprisutdelningen.

Göteborgs Symfonikers Vokalensemble består av tolv skickliga, hängivna och yrkesverksamma sångare som kommer att utgöra en aktiv kärna i Göteborgs Symfoniska Kör med ambitionen att utforska körsångens konstnärliga möjligheter. Förutom verksamheten med Göteborgs Symfoniska Kör som ger ett flertal konserter med Göteborgs Symfoniker varje säsong framträder ensemblen också på egen hand med varierade program som visar dess bredd och mångsidighet.

Tomas von Brömssen

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter