Göteborgs Konserthus Orkesterprakt med Rouvali

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Baiba Skride violin, Kyiv Soloists

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
365-525 kr Student 183-262 kr

Evenemanget har ägt rum

Santtu-Matias Rouvali har ofta hyllats för sin förmåga att nå musikens kärna. Sunday Times konstaterade: ”Han är äkta vara, musiken fullkomligt flödar ur honom.” Det kan publiken ta del av i detta nordiska kraftpaket: Sibelius symfonier nr 6 och 7 samt Nielsens Violinkonsert med hyllade violinisten Baiba Skride.

Musiken vid denna konsert skrevs i början av 1900-talet och kretsar både kring naturmystik och djärva influenser från kontinenten – musik från en övergångsperiod gestaltad av två skilda konstnärliga temperament. Sibelius hade sina rötter i nationalromantiken men spanade i sina två sista symfonier mot nya världar som befriat sig från det jordbundna och konkreta. Carl Nielsen lyfte örat mot kontinenten där det hände spännande saker på 1910-talet, samtidigt som han följde sin egen utstakade väg i violinkonserten: rytmiskt, virtuost och med värme i blicken.

Lettiska violinisten Baiba Skride har tidigare fått ta emot många och stora ovationer i Göteborgs Konserthus, och även på turné till Tyskland och Belgien med Symfonikerna.

Violinisten Baiba Skride håller i sin violin.

Kyiv Soloists

Ukrainska Kyiv Soloists befann sig på Europaturné när kriget bröt ut. Utan väg tillbaka valde de att använda musiken för att stötta sitt land och medmänniskor som drabbas av kriget i hemlandet. Denna kväll gästar de Göteborgs Symfonikers konsert med ett kort verk av den ukrainska tonsättaren Miroslav Skoryk i starten av andra konserthalvan. Tidigare samma vecka spelar de även en egen stödkonsert i Stenhammarsalen, 29 mars kl 19.30.

”Vi spelar för freden. Det är svårt att förklara känslorna…
våra familjer finns i Ukraina. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.”
Anatoliy Vasylkivsky, konstnärlig ledare Kyiv Soloists

Du som har ett giltigt ukrainskt pass har fritt inträde till konserten i mån av plats, boka din biljett på 031-7265300, biljett@gso.se.

Insamling – din gåva dubblas

Musiken förenar oss och stärker banden mellan människor. Vi vill använda all den kraft vi kan samla för att stötta människor som drabbats av ett oförsvarbart angrepp. Att Göteborgs Symfoniker kan öppna Konserthuset för Kyiv Soloists under en vecka är viktigt. Att vi alla kan öppna våra hjärtan och bistå på de sätt vi kan känns självklart.

Vi hoppas att så många som möjligt bidrar för att nå målet att samla in minst 500 000 kronor till UNICEF och deras arbete i Ukraina. Under mars månad dubblas din gåva av Akelius Foundation.

Bidra till insamlingen genom att följa dessa enkla steg:

Insamlingen pågår till och med 3 april 2022.

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Ljudinstallation i garderobshallen

I garderobshallen möter du tonsättaren Kajsa Antonssons ljudinstallation Speaker Practice 3 som utforskar högtalaren som ett rum med materiella och akustiska egenskaper, precis som det rum de befinner sig i. Som besökare uppmuntras du att röra dig runt i rummet medan du lyssnar och utforska gränssnittet mellan örat, högtalarna och rummet.

ProgramPaus 25 min

Skoryk Melody 3 min


Medverkande
Kyiv Soloists stråkorkester

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter