Stäng
Meny
ons
30
mar
Kl 19.30
Flera datum

Orkesterprakt med Rouvali

Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Baiba Skride violin

Orkesterprakt med Rouvali

Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Baiba Skride violin

Santtu-Matias Rouvali har ofta hyllats för sin förmåga att nå musikens kärna. Sunday Times konstaterade: ”Han är äkta vara, musiken fullkomligt flödar ur honom.” Det kan publiken ta del av i detta nordiska kraftpaket: Sibelius symfonier nr 6 och 7 samt Nielsens Violinkonsert med hyllade violinisten Baiba Skride.

Musiken vid denna konsert skrevs i början av 1900-talet och kretsar både kring naturmystik och djärva influenser från kontinenten – musik från en övergångsperiod gestaltad av två skilda konstnärliga temperament. Sibelius hade sina rötter i nationalromantiken men spanade i sina två sista symfonier mot nya världar som befriat sig från det jordbundna och konkreta. Carl Nielsen lyfte örat mot kontinenten där det hände spännande saker på 1910-talet, samtidigt som han följde sin egen utstakade väg i violinkonserten: rytmiskt, virtuost och med värme i blicken.

Lettiska violinisten Baiba Skride har tidigare fått ta emot många och stora ovationer i Göteborgs Konserthus, och även på turné till Tyskland och Belgien med Symfonikerna.

Violinisten Baiba Skride håller i sin violin.

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Program


Sibelius Symfoni nr 6
29 min


Nielsen Violinkonsert
35 min


Paus
25 min


Sibelius Symfoni nr 7
21 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.


Santtu-Matias Rouvali Dirigent

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland.


Baiba Skride violin

Med sitt naturliga förhållningssätt till musiken har den lettiska violinisten Baiba Skride tilldragit sig intresse från flera av vår tids ledande orkestrar och dirigenter. Bland prestigefyllda orkestrar hon framträtt med finns Berlins filharmoniker, Gewandhausorkestern i Leipzig, symfoniorkestrarna i Boston och Chicago, New York Philharmonic, Concertgebouworkestern i Amsterdam och London Symphony Orchestra. Hon har samarbetat med dirigenter som Marin Alsop, Christoph Eschenbach, Ed Gardner, Susanna Mälkki, Santtu-Matias Rouvali, Andris Nelsons och Yannick Nézet-Séguin. Hon har framträtt över 15 gånger med Göteborgs Symfoniker, inklusive en turné till Tyskland och Belgien samt en inspelning av amerikanska violinkonserter med Santtu-Matias Rouvali (Orfeo).


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!