Stäng
Meny
Tillgänglig till 1 oktober 2017

Rouvali dirigerar Bartóks Konsert för orkester

Bartóks Konsert för orkester har kallats ett av 1900-talets viktigaste orkesterverk och det är lätt att hålla med.  1940 flydde Béla Bartók hemlandet Ungern och tog sig till New York som blev hans nya hemvist. 1943 fick han en beställning av den färgstarke exilryssen Sergej Kussevitskij, chefdirigent för Boston Symphony Orchestra, och skrev det underhållande, virtuosa och djupt stämningsfulla orkesterverket som effektivt tog hela den skickliga Bostonorkestern i anspråk. Ett slags musikalisk livsresa med nedslag i stränga levnadsvillkor, uppsluppen skämtsamhet och dödens obeveklighet men med en avslutande hyllning till livet.

Santtu-Matias Rouvali 2017-

Santtu-Matias Rouvali är chefdirigent för Göteborgs Symfoniker med start säsongen 2017-2018. Han är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och förste gästdirigent hos Själlands symfoniorkester och Philharmonia Orchestra i London. Santtu-Matias Rouvali har med framgång gästdirigerat orkestrar som Los Angeles Philharmonic, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och Franska Radions symfoniorkester. Han är även aktiv som operadirigent och har spelat in skivor för Ondine och Orfeo. Santtu-Matias Rouvali började sin musikerkarriär som slagverkare och studerade sedan dirigering för Leif Segerstam och Jorma Panula vid Sibeliusakademin i Helsingfors som fostrat flera generationer dirigenter i den absoluta världstoppen.

Program

Introduzione: Andante non troppo. Allegro vivace
Giuco della coppie: Allegretto scherzando
Elegia: Andante, non troppo
Intermezzo interrotto: Allegretto
Finale: Pesante. Presto

Medverkande

Göteborgs Symfoniker
Santtu-Mattias Rouvali, dirigent

Inspelad för GSOplay 22 september 2016

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev