Göteborgs Konserthus På pulten: Johannes Gustavsson

Evenemanget har ägt rum. Orgelsymfonin med Göteborgs Symfoniker, Magnus Kjellson orgel och dirigent Johannes Gustavsson.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
500 kr Student 250 kr

Evenemanget har ägt rum

Vi anpassar oss löpande efter Folkhälsomyndighetens, regeringens och Västra Götalandsregionens råd och rekommendationer. På grund av anpassningar till de restriktioner som gällde i början av februari återlöstes samtliga biljetter till detta evenemang, även platser köpta i abonnemang. Istället erbjöd vi er att på nytt köpa en biljett till de begränsade publikplatserna. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får just nu.

Det här har många väntat på: Saint-Saëns Symfoni nr 3, ”Orgelsymfonin”! Det var mer än 30 år sedan den framfördes i Göteborgs Konserthus och nu är det storslagen nypremiär.

Konserthusets gamla orgel blev äldre och tappade orken men nu finns det sedan oktober ett nytt underverk i huset, byggt av Rieger Orgelbau. Den nya orgeln har mycket av sin inspiration från den banbrytande franska orgelbyggaren Aristide Cavaillé-Coll – och det var hans orglar Saint-Saëns hade i tankarna när han skrev tredje symfonin. Den är full av skimrande klangeffekter, svepande melodier och pigga solopassager, inte minst för pianisterna som utmanar den majestätiska orgelstämman.

Fler solister ur orkestern möter upp i Lisa Streichs färska Jubelhemd, ”Jubelskjortan”, en concerto grosso inspirerad av två konstverk och komponerad till Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum.

Konserten inleds av Victoria Borisova-Ollas Angelus, också det komponerat till en födelsedag: staden Münchens 850-årsjubileum. Stadens kyrkor och klockspel framträder efter varandra i Angelus, som skarpa konturer mot himlen eller diffusa skepnader i stadsbilden. München är i mångt och mycket en klockornas stad: ”Om styrkan i den dagliga klockringningen var avgörande skulle München utan tvekan visa sig vara den mest levande staden i det moderna Europa”, skriver Victoria Borisova-Ollas.

Dirigenten Johannes Gustavssons affär med Göteborgs Symfoniker är lång och kärleksfull: 2022 firar de 20 år tillsammans! 35 konserter har det blivit under dessa två decennier samt en rad inspelningar, den senaste en utgåva med världspremiärer av Elfrida Andrée, Valborg Aulin och Ida Moberg (Nilento).

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Program

Borisova-Ollas Angelus 21 min


Paus 25 min


Medverkande


Johannes Gustavsson dirigent

Lars Mårtensson viola

Bengt Danielsson trumpet

Roger Carlsson slagverk

Erik Groenestein-Hendriks harpa


Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter